ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: D700: Firmele care trebuie să notifice în aceste zile trecerea la impozit pe profit, sfătuite să aleagă perioada trimestrială
În aprilie 2024, companiile care trebuie să treacă de la impozit micro la impozit pe profit au de depus la Fisc declarația 700. În acest sens, specialiștii recomandă firmelor să aleagă perioada trimestrială ca perioadă fiscală, nu perioada anuală cu plăți anticipate trimestriale.
Articolul continuă mai jos
Schimbarea regimului pentru impozitarea afacerii se face, în principiu, până la 1 aprilie 2024, prin
formularul 700, așa cum am atenționat printr-un material recent. Însă
Guvernul a decis pe ultima sută de metri mutarea sa pentru
15 aprilie 2024.
„Regimul de impozitare se modifică relativ simplu, prin depunerea formularului 700, unde se completează secțiunea C. Însă trebuie avut în vedere că la perioada fiscală trebuie aleasă perioada trimestrială, deoarece contribuabilii care au fost anterior plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor nu ar putea opta din primul an pentru aplicarea plății anuale a impozitului pe profit cu plăți trimestriale anticipate. Excepție fac contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură, care au obligația de a declara și de a plăti impozitul pe profit anual”, a recomandat,
într-un interviu recent,
Adriana Stoian, Coordonatoarea practicii de consultanță fiscală de la Schoenherr și Asociații.
Mai exact, formularul conține trei opțiuni pentru perioada fiscală - trimestrială, anuală sau anuală cu plăţi anticipate trimestriale.
În același timp, specialista atrage atenția că firmele ar trebui să acorde o importanță mai mare registrului de evidență fiscală, după trecerea de la impozit micro la impozit pe profit. În practică, multe companii tratează cu superficialitate acest document.
„În plus, odată cu trecerea la impozitul pe profit, contribuabilii au obligația de a întocmi un registru de evidență fiscală, ținut în formă scrisă sau electronică. De multe ori, am văzut în practică că acest registru este doar o copie a ceea ce este înscris în declarația anuală de impozit pe profit. Totuși, conform normelor de aplicare ale Codului fiscal, în registrul de evidență fiscală trebuie înscrise veniturile și cheltuielile, veniturile neimpozabile, deducerile fiscale, elementele similare veniturilor, elementele similare cheltuielilor, cheltuielile nedeductibile, precum și orice informație cuprinsă în declarația fiscală, obținută în urma unor prelucrări ale datelor furnizate de înregistrările contabile.De exemplu, în acest registru ar trebui să se regăsească calculul limitelor de deductibilitate al cheltuielilor sociale, de protocol, al provizioanelor pentru deprecierea creanțelor, al costurilor excedentare ale îndatorării etc. De asemenea, ar trebui să includă informații cu privire la calculul deducerilor din impozitul pe profit (de exemplu, sponsorizare, pentru capitaluri proprii etc.)”, a spus Adriana Stoian.
În perioada 31 decembrie 2022 - 31 decembrie 2023,
numărul de microfirme a scăzut drastic, iar cel de plătitori de impozit pe profit a crescut spectaculos. Tendința apare în urma modificărilor operate de autorități la regimul micro prin OUG 16/2022 (aplicabile de la 1 ianuarie 2023) și mai mult ca sigur că va continua în urma modificărilor operate prin OUG 115/2023 (aplicabile de la 1 ianuarie 2024).
Practic, dacă e să ne uităm la statisticile de anul trecut, la finalul primului trimestru s-au înregistrat, de departe, cele mai multe schimbări ale regimului de impozitare, față de finalul trimestrelor doi, trei și patru. Este de așteptat să se întâmple la fel și în 2024, în contextul schimbărilor amintite.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.