În perioada aceasta, multe companii trec de la impozit micro la impozit pe profit, schimbarea de regim fiind notificată Fiscului prin depunerea declarației 700. În acest context, am reunit în articolul de astăzi câteva chestiuni importante pentru firmele care vor deveni plătitoare de impozit pe profit.
În perioada 31 decembrie 2022 - 31 decembrie 2023,
numărul de microfirme a scăzut drastic, iar cel de plătitori de impozit pe profit a crescut spectaculos. Tendința apare în urma modificărilor operate de autorități la regimul micro prin OUG 16/2022 (aplicabile de la 1 ianuarie 2023) și mai mult ca sigur că va continua în urma modificărilor operate prin OUG 115/2023 (aplicabile de la 1 ianuarie 2024).
În mod normal,
schimbarea regimului de impozitare trebuie notificată Fiscului până la final de martie. Totuși, autoritățile au decis recent ca
termenul să fie mutat pe 15 aprilie 2024, în contextul unor modificări de ultimă oră la regimul impozitului micro.
Iată câteva chestiuni importante de reținut:1. Când și cum se face schimbarea regimului de impozitare. Redacția noastră a explicat, într-un articol recent, care sunt situațiile ce impun, în 2024, schimbarea regimului de impozitare al afacerilor și care sunt formalitățile de îndeplinit în acest sens (de principiu, depunerea formularului 700).
2. Firmele care trec la impozit pe profit sunt sfătuite să aleagă perioada trimestrială. Specialiștii recomandă firmelor să aleagă perioada trimestrială ca perioadă fiscală. Mai exact, formularul 700 conține trei opțiuni pentru perioada fiscală - trimestrială, anuală sau anuală cu plăţi anticipate trimestriale. Ideea este că foștii plătitori de impozit micro n-ar putea opta din primul an pentru aplicarea plății anuale a impozitului pe profit cu plăți trimestriale anticipate. În altă ordine de idei,
indicele prețurilor de consum pentru plățile anticipate în contul impozitului anual a fost stabilit recent pentru 2024.
3. Documentele justificative capătă o importanță majoră. Odată cu această schimbare de regim, societățile trebuie să fie mai atente atunci când vine vorba de întocmirea și păstrarea documentelor justificative. Regulile de la impozit pe profit sunt mai complexe decât la impozit micro și, automat, riscul să apară probleme la controalele fiscale este mai mare.
4. E recomandată o analiză atentă a veniturilor și cheltuielilor. Schimbarea regimului de impozitare al afacerii trebuie tratată cu o atenție deosebită, spun specialiștii, atunci când vorbim de o trecere de la impozitul micro la impozitul pe profit. În acest sens, este recomandată o analiză atentă a veniturilor și cheltuielilor, pentru a identifica corect tratamentul fiscal ce trebuie aplicat.
5. Atenție la registrul de evidență fiscală. Companiile care trec la impozit pe profit ar trebui să trateze cu seriozitate obligația, impusă de Codul fiscal, de a întocmi registrul de evidență fiscală. Regulile pentru completarea acestui registru se găsesc în Codul fiscal și în normele sale de aplicare.
6. Recuperarea pierderilor nu-i posibilă chiar pentru orice perioadă. Cu toate că legislația nu permite recuperarea pierderilor din perioada în care o firmă a fost plătitoare de impozit micro, în practică există contribuabili care au făcut această greșeală. În esență, se pot recupera pierderi doar din perioadele în care o firmă a fost plătitoare de impozit pe profit.
7. E bine de știut că regimul micro a devenit de „unică folosință”, astfel că firmele care trec la impozit pe profit în 2024 nu mai pot reveni ulterior la regimul micro. Practic, nu mai are importanță dacă sunt îndeplinite, în 2025 sau ulterior, condițiile de la micro, pentru că societățile rămân „blocate” la impozit pe profit.