Tot legat de pierderi înregistrate, pot exista situații când, dacă trecerea s-a făcut în timpul anului (de exemplu, în urma depășirii cifrei de afaceri), impozitul pe profit s-a calculat ținând seama de veniturile și cheltuielile cumulate sau s-a ținut seama de veniturile și cheltuielile înregistrare începând cu trimestrul de la care societatea a devenit plătitoare de impozit pe profit, dar a dedus pierderea contabilă cumulată, înregistrată în trimestrele anterioare, când societatea a fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderii”, a punctat, într-un interviu recent, Adriana Stoian, Coordonatoarea practicii de consultanță fiscală de la Schoenherr și Asociații.
Ce riscă o companie care recuperează pierderi pe care nu avea dreptul să le recupereze? În esență, în caz de control fiscal, inspectorii fac recalculări și impun sume suplimentare de plată contribuabilului în cauză (plus obligații fiscale accesorii).
Ce-i drept, în Codul fiscal, la articolul 31, este prezentată o situație în care o fostă plătitoare de impozit micro poate recupera pierderi după trecerea la impozit pe profit, dar este vorba de firmele care au fost plătitoare de impozit pe profit și înainte de a deveni plătitoare de impozit micro. Practic, „proaspătul” plătitor de impozit pe profit poate recupera pierderile din perioada inițială în care fusese plătitor de impozit pe profit, nu (și) din perioada în care a fost plătitor de impozit micro.
„Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor și care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidența prevederilor [ce permit recuperarea pierderilor] de la data la care au revenit la sistemul de impozitare [a profitului]”, scrie în actul normativ.
O altă situație în care o fostă plătitoare de impozit micro poate recupera pierderi anterioare este cea în care, în urma unei divizări sau fuziuni, preia pierderi nerecuperate de la o fostă plătitoare de impozit pe profit. Dar, evident, și de această dată vorbim de recuperarea unor pierderi din perioada în care o firmă era plătitoare de impozit pe profit. Iată, mai precis, cum arată prevederile legate de recuperarea pierderilor și operațiunile de fuziune sau divizare:
„Pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care își încetează existența ca efect al unei operațiuni de fuziune sau divizare totală se recuperează de către contribuabilii nou-înființați ori de către cei care preiau patrimoniul societății absorbite sau divizate, după caz, proporțional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care nu își încetează existența ca efect al unei operațiuni de desprindere a unei părți din patrimoniul acestora, transferată ca întreg, se recuperează de acești contribuabili și de cei care preiau parțial patrimoniul societății cedente, după caz, proporțional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele menținute de persoana juridică cedentă. Prevederile (...) se aplică și:
b) contribuabilului care, într-o perioadă anterioară în care era plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, a preluat, ca absorbant/beneficiar al unei operațiuni de fuziune/divizare/ desprindere, de la un plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, fost plătitor de impozit pe profit, o pierdere fiscală nerecuperată (...);
c) contribuabilului care, într-o perioadă anterioară în care era plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, a preluat, ca absorbant/beneficiar al unei operațiuni de fuziune/divizare/ desprindere, de la un alt plătitor de impozit pe profit, o pierdere fiscală nerecuperată integral (...).”
Nu uita că din 2024 se aplică reguli noi atunci când vine vorba de recuperarea pierderilor la impozit pe profit. Mai exact, pierderile se mai pot recupera doar în limita a 70% din profit, iar acest lucru se poate face într-o perioadă de cinci ani consecutivi. Anterior, pierderile se puteau recupera, la impozit pe profit, fără o asemenea limitare și într-o perioadă de șapte ani consecutivi.
În perioada 31 decembrie 2022 - 31 decembrie 2023, numărul de microfirme a scăzut drastic, iar cel de plătitori de impozit pe profit a crescut spectaculos. Tendința apare în urma modificărilor operate de autorități la regimul micro prin OUG 16/2022 (aplicabile de la 1 ianuarie 2023) și mai mult ca sigur că va continua în urma modificărilor operate prin OUG 115/2023 (aplicabile de la 1 ianuarie 2024). Practic, dacă e să ne uităm la statisticile de anul trecut, la finalul primului trimestru s-au înregistrat, de departe, cele mai multe schimbări ale regimului de impozitare, față de finalul trimestrelor doi, trei și patru. Este de așteptat să se întâmple la fel și în 2024, în contextul schimbărilor amintite.
În mod normal, schimbarea regimului de impozitare trebuie notificată Fiscului până la final de martie, prin formularul 700. Totuși, autoritățile au decis recent ca termenul să fie mutat pe 15 aprilie 2024, în contextul unor modificări de ultimă oră la regimul impozitului micro.
Citește și:
- Interviu: Limitarea recuperării pierderilor la impozit pe profit, o „frână” pentru investițiile firmelor;
- Cum arată noul sistem de recuperare a pierderilor, la impozit pe profit, față de cel vechi;
- Limitarea recuperării pierderilor poate afecta atât firmele mari, cât și firmele mici. Care sunt avantajele mecanismului, cel puțin în forma sa anterioară;
- Limitarea recuperării pierderilor: Măsura se aplică și în alte țări, dar acestea sunt mai prietenoase cu afacerile impozitate pe profit;
- Recuperarea pierderilor fiscale la plătitorii IMCA: Teoretic, acest lucru va fi posibil, dar e nevoie de clarificări legislative.
Comentarii articol (0)