O altă prevedere legală stabilește că obligația de înregistrare fiscală îi revine oricărei persoane sau entități care este subiect într-un raport juridic fiscal, primind un cod de identificare fiscală.
În ceea ce privește activitatea de înregistrare a persoanelor juridice/PFA care au obligaţia înregistrării în Registrul comerţului, un aspect important de reținut constă în faptul că acestea au obligaţia să ceară înmatricularea în Registrul comerţului și se înregistrează fiscal prin depunerea cererii de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunal, în conformitate cu prevederile Legii 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice.
După înființarea unei firme sau după înființarea unei PFA, II sau IF, care desfășoară activitate independentă, important de reținut este faptul că trebuie să fie depuse la organul fiscal central competent o serie de documente, astfel:
- în cazul firmelor:
- declarația de înregistrare fiscală/declaraţia de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică - formular 010 - original + copie;
- certificatul de înregistrare emis de ONRC - original + copie;
- certificatul constatator emis de ONRC - original + copie;
- actul constitutiv al firmei - original + copie;
- rezoluție privind admiterea cererii emisă de ONRC - original + copie;
- dovada deținerii legale a spațiului pentru domiciliul fiscal (contract comodat/închiriere) - original + copie;
- alte documente;
- în cazul PFA:
- declaraţia de înregistrare fiscală/declaraţia de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere - formular 070 - original + copie;
- certificatul de înregistrare emis de ONRC - original + copie;
- certificatul constatator emis de ONRC - original + copie;
- rezoluție privind admiterea cererii emisă de ONRC - original + copie;
- dovada deținerii legale a spatiului pentru domiciliul fiscal (contract comodat/închiriere) - original + copie;
- alte documente.
În ipoteza în care persoanele juridice, PFA, II sau IF nu depun declarația de înregistrare fiscală în termen de 30 de zile de la data înființării, organele fiscale pot aplica sancțiuni contravenționale. Astfel, în conformitate cu reglementările art. 336 alin. 1 lit. a și alin. 2 lit. d din Codul de procedură fiscală, în situația în care contribuabilii n-au depus declarațiile de înregistrare fiscală la termenul prevăzut de lege, atunci acestora li se pot aplica amenzi de la 1.000 la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari, şi amenzi de la 500 la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.
Comentarii articol (0)