- consultații;
- investigații;
- stabilirea diagnosticului;
- tratament medical și/ sau chirurgical;
- îngrijire;
- recuperare;
- medicamente și materiale sanitare;
- dispozitive medicale;
- cazare și masă.
Pe de altă parte, biletul de trimitere nu este necesar în cazul urgențelor medicale, nașterilor, chimioterapiei, radioterapiei, bolilor cu potenţial endemo-epidemic care necesită izolare şi tratament etc.
În cazul celor neasigurați la sănătate, serviciile spitalicești sunt furnizate până la rezolvarea urgenței, în cazul urgențelor medico-chirurgicale în care este pusă în pericol viața pacientului sau care au acest potențial, respectiv până la rezolvarea completă a cazului, pentru bolile cu potențial endemo-epidemic.
Serviciile medicale amintite pot fi acordate prin spitalizare de zi, adică o durată de internare de cel mult 12 ore, sau prin spitalizare continuă, cu o durată de internare mai mare de 12 ore.
Spitalizare de zi se decide în cazul afecțiunilor precum anemie, infecții ale căilor respiratorii, infecții ale tractului urinar, infecții intestinale virale sau bacteriene, diaree infecțioasă, sindromul intestinului iritabil, boala refluxului gastro-esofagian, varice fără inflamație, amigdalită acută, tiroidită autoimună, diabet zaharat, cardiomiopatia ischemică, insuficiența valvei mitrale sau aortice fără indicație de intervenție chirurgicală, hepatită alcoolică.
Internarea în spitalele de stat
Așa cum scrie în ghidul CNAS, “pacienții pot beneficia de servicii medicale gratuite doar în spitalele publice care au încheiat contracte de furnizare pentru servicii de spitalizare cu casele de asigurări de sănătate”.
Acestea trebuie să acorde serviciile medicale care fac obiectul contractului și să suporte pentru asigurații internați toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv medicamente, materiale sanitare, investigații de laborator și imagistice. Totodată, spitalele trebuie să suporte cheltuielile cu serviciile hoteliere standard pentru însoțitorii copiilor bolnavi în vârstă de până la trei ani și pentru cei ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.
În schimb, nu sunt decontate de casele de sănătate, iar contravaloarea acestora trebuie suportată de asigurat, serviciile hoteliere cu grad înalt de confort (saloane cu puține paturi, grup sanitar propriu, televizor, frigider etc.) a căror contravaloare este stabilită de fiecare spital și nu poate depăși valoarea de 300 de lei/zi, precum și asistența medicală și serviciile medicale solicitate de asigurat (la cerere), servicii medicale care nu sunt incluse în contractul spitalului cu casa de asigurări de sănătate.
Dacă plătește din banii lui medicamentele necesare cât este internat, pacientul poate cere banii înapoi
Dacă medicul din secția în care asiguratul este internat recomandă, în baza unor documente medicale, anumite medicamente, materiale sanitare sau investigații de laborator, iar cheltuielile pentru acestea sunt suportate de către asigurat, deși ar fi fost îndreptățit să beneficieze de acestea gratuit, spitalul trebuie să ramburseze, la cererea pacientului, contravaloarea acestora.
Rambursarea banilor plătiți de pacient pentru medicamente, materiale sanitare sau investigații de laborator se poate cere doar în cazul internării într-un spital de stat.
Internarea în spitalele private
Spitalele private ce au contract cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuție personală de la pacienții care optează să beneficieze de servicii de spitalizare pentru o afecțiune acută.
„Contribuția personală reprezintă diferența dintre tariful decontat de casa de asigurări de sănătate și tariful practicat de spitalul privat. Pentru a asigura transparența și respectarea drepturilor pacienților, au fost introduse următoarele reglementări: spitalul privat în contract cu casa de asigurări de sănătate are obligația de a afișa public, la sediu și pe pagina web proprie, tarifele practicate, suma decontată de casa de asigurări de sănătate și valoarea contribuției personale pentru serviciile contractate cu casa de asigurări de sănătate”, scrie în ghidul CNAS.
La internare, asiguratul primește un deviz estimativ privind costurile serviciilor medicale solicitate, valabil timp de cinci zile lucrătoare. Modificarea costurilor pe parcursul internării se poate face doar cu acordul scris al pacientului sau aparținătorului legal al acestuia.
La externare, pacientului i se eliberează un decont, care cuprinde toate cheltuielile legate de spitalizare.
Comentarii articol (0)