Concret, sancțiunea ar urma să se aplice pentru „nerespectarea de către organele fiscale a obligației de a organiza întâlnirea cu contribuabilul în vederea demarării procedurii de mediere (...), precum și obligația de soluționare a acesteia.”
De constatarea și sancționarea faptelor ar urma să se ocupe organele de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor și Curtea de Conturi. Asta fie ca urmare a controalelor derulate în mod normal, fie în urma sesizărilor primite de la contribuabilii ale căror drepturi au fost încălcate.
Potrivit inițiatorilor, introducerea de sancțiuni concrete pentru ignorarea solicitărilor de mediere este necesară deoarece în practică există unități ale ANAF care nu răspund la notificările transmise de contribuabili, astfel că aceștia sunt executați silit direct.
„Problema apare în practică atunci când organul fiscal omite să răspundă la procedura de mediere a contribuabilului în termen de zece zile de la înregstrarea acesteia, drept pentru care se nasc consecințe negative cu implicații financiare pentru cetățenii români. Concret, potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită este suspendată până la finalizarea acesteia, cu scopul de a da posibilitatea contribuabilului să dovedească faptul că creanța pretinsă de ANAF nu este o sumă datorată (parțial sau în întregime). Fără a ține cont de aceste drepturi, organul fiscal nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau poate nu binevoiește să răspundă niciodată, drept pentru care executarea silită împotriva cetățenilor români continuă, fără a da acestora posibilitatea de clarificare a întinderii debitului, astfel cum legea prevede”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.
Conform Codului de procedură fiscală, pentru a accesa medierea, datornicul la ANAF trebuie să notifice unitatea fiscală în cel mult 15 zile de la primirea somației de plată. La această notificare trebuie anexate documente și informații care să vină în susținerea contribuabilului.
Apoi, în cel mult zece zile de la primirea notificării, unitatea ANAF trebuie să organizeze o întâlnire cu contribuabilul. Procedura de mediere constă, mai precis, în:
- clarificarea întinderii obligației fiscale înscrise în somație, dacă respectivul debitor are obiecții cu privire la aceasta;
- analiza de către organul fiscal, împreună cu debitorul, a situației economice și financiare a debitorului în scopul identificării unor soluții optime de stingere a obligațiilor fiscale, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată prevăzute de lege.
Notificarea de mediere și procedura pe care unitățile fiscale trebuie să o urmeze sunt incluse în Ordinul ANAF 1.757/2019.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.