OUG nr. 53/2024 prevede că autoritățile și instituțiile publice „vor deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană”.
Chiar dacă Guvernul a modificat formularea inițială din proiect („pot deconta lucrătorilor”), nu înseamnă că în următoarele luni vom asista la un val de decontări pentru absolut toți bugetarii care lucrează majoritatea timpului cu monitorul.
Practic, ordonanța nu dă posibilitatea de a vira pur și simplu niște sume de bani în contul angajaților statului sau acordarea lor „în mână” doar ca efect al ordonanței. Ce înseamnă decontarea și cum anume se va face urmează să aflăm odată ce ministerul de resort pune în dezbatere HG-ul cu normele de aplicare. În speranța că aceste norme nu vor ajunge să arate încă o dată că legiuitorul face diferențe nejustificate între angajații din mediul public și cei din privat, ne imaginăm că parcursul pe care îl va urma un angajat bugetar pentru a cere decontarea va fi similar cu cel urmat de cineva din privat.
Plecând de la constatările medicului de medicina muncii - întrucât suntem pe tărâmul normelor de SSM, așa cum se arată și în ordonanță - angajatul face un control oftalmologic unde află fie că are nevoie de dispozitive de corecție speciale (ochelari, lentile de contact etc.), fie că trebuie să le înlocuiască pe cele folosite în prezent, urmare a unei evoluții a diagnosticului anterior. Cu documentul medical și dovada plății, angajatul va putea obține decontarea de la stat. Rămâne de văzut însă care vor fi condițiile concrete de decontare în cazul bugetarilor, dincolo de ceea ce prevede deja ordonanța.
Atenție! Vorbim de examinarea făcută de medicul oftalmolog, iar nu de un control realizat de un optometrist. Este imperios necesar ca angajații să se asigure că au fost consultați de un medic, iar nu de un optometrist, pentru că altfel nu vor putea cere decontarea. Sublinierea e relevantă și pentru angajații de la privat. „Lucrătorii din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de dreptul prevăzut la alin. (1) în baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale, respectiv că este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării”, prevede OUG 53/2024. |
Așadar, nici HG nr. 1028/2006 (chiar dacă o normă învechită), nici decizia CJUE din cauza C-392/21 nu dau dreptul necondiționat la decontarea ochelarilor, indiferent că discutăm de angajații de la stat sau din mediul privat. Altfel spus, doar pentru că angajatul aduce o factură privind ochelarii săi de vedere noi nu înseamnă că angajatorul e obligat să o suporte în vreun fel.