Majorarea salariului, chiar dacă e adusă ca urmare a unui act normativ, nu poate opera atunci când un contract e suspendat și în lipsa angajatului. „Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator”, prevede Codul muncii.
Unul dintre cazurile de suspendare de drept a contractului este incapacitatea temporară de muncă - adică concediul medical. Pentru a corela cu prevederile OUG nr. 158/2005, e vorba de concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă ce a fost cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii. Chiar dacă vorbim de o suspendare a contractului, suspendarea ca urmare a unui concediu medical NU se înregistrează însă în Revisal.
Când angajatul care intră în medical este și plătit la nivelul salariului minim brut pe economie, apar frecvent întrebări legate de cum se procedează în privința majorării salariului. Majorarea efectivă a salariului se produce odată ce contractul nu mai este suspendat.
Cât despre cuantumul indemnizației, acesta este diferit în funcție de problema medicală. Ca mod de calcul, vorbim de procente între 75 - 100% aplicate unei baze de calcul stabilite prin OUG nr. 158/2005 (indemnizațiile, detaliate în acest articol). Pentru salariați, baza de calcul a indemnizației se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă. Din modul însuși de calcul al indemnizației este limpede că și dacă majorarea salariului minim s-ar fi produs înainte de intrarea în medical, indemnizația nu are cum să crească la fel de mult ca salariul, pentru că baza de calcul este o medie a ultimelor șase luni.
Totuși, creșterea salariului minim brut garantat în plată are un efect în privința indemnizațiilor de medical - baza de calcul a indemnizațiilor de concediu medical este limitată la 12 salarii minime brute pe țară lunar, ceea ce înseamnă că prin majorarea salariului minim pe economie se va mări, implicit, și plafonul prevăzut de lege în acest sens. „Ce înseamnă acest lucru? Salariații pot primi o indemnizație de concediu medical de până la 44.400 de lei lunar (brut), în creștere de la 39.600 de lei lunar, cât era plafonul anterior”, informează Deloitte România.