Deși s-a scris de sute de ori despre dreptul fundamental al oricărui salariat, concediul de odihnă anual plătit, periodic apar întrebări în legătură cu acest subiect. De pildă, „e legal ca angajatorul să nu plătească zilele de concediu și, dacă da, în ce condiții”?
Pentru că întrebarea nu indică un element important, dacă este vorba despre concediul anual de odihnă sau de un alt tip de concediu, trebuie să precizăm că există și concedii care nu implică plata unei indemnizații, cum ar fi concediul fără plată, acest tip de concediu fiind, de fapt, o suspendare a contractului individual de muncă, dar și concediul pentru formare profesională fără plată, cu excepția cazului în care angajatorul nu și-a respectat obligația de a asigura accesul periodic la formare profesională pentru salariatul său.
Astfel, dacă avem în vedere concediul de odihnă anual, salariatul nu va beneficia de salariu, ci de o indemnizație, respectiv media zilnică a drepturilor salariale, salariu de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent, din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul.
Acest mod de calcul al indemnizației pentru concediul de odihnă anual plătit poate conduce, în practică, la o indemnizație diferită, în funcție de momentul efectuării concediului și de salariul din ultimele trei luni.
Primul exemplu, pentru că se apropie termenul limită pentru acordarea zilelor de concediu neefectuate în anul 2022, acesta fiind 30 iunie 2024 (pentru salariații care se află în aceste situații), este modul de calcul pentru indemnizația respectivă. Pentru că avem încă aproximativ 700.000 de contracte de muncă la nivel național plătite la nivelul minim prevăzut de lege, vom lua acest exemplu.
Chiar dacă în 2022 salariul din contract era cel minim prevăzut pentru anul respectiv (2.550 de lei), indemnizația se va calcula ținând cont de salariul de bază și de celelalte elemente constitutive din ultimele 3 luni, deci presupunând că avem tot salariul minim, nu ne vom raporta la 2.550 de lei, ci la 3.300.
Pentru al doilea exemplu, iar aici avem în vedere fie concediul pentru anul în curs, fie cel neefectuat în anul 2023, dar pe care-l vom efectua după 01.07.2024, păstrând aceeași ipoteză, salariul minim brut, ne vom raporta fie la 3.300 de lei, dacă zilele vor fi efectuate în iulie 2024, fie la media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni, deși salariul minim a fost majorat de la 01.07.2024.
Modul de calcul se păstrează și în celelalte cazuri, iar atunci când salariul crește și concediul este efectuat în primele 3 luni de la creștere, media va fi sub nivelul salariului stabilit în contract în acel moment.
Pot exista confuzii, însă Codul muncii distinge între salariu, în sensul contraprestației muncii, și indemnizația de concediu de odihnă, iar în acest caz nu discutăm despre prestarea muncii în perioada respectivă, ci despre un venit calculat potrivit dispozițiilor legale, care, așa cum am arătat, poate însemna și o sumă diferită de cât ar fi salariul în luna în respectivă.
Comentarii articol (1)