Începând cu iulie 2024, avem un salariu minim brut pe țară de 3.700 de lei (stabilit prin HG nr. 598/2024), dar și un beneficiu de netaxare de 300 de lei, în loc de 200, cum a fost până acum, ceea ce face ca salariul net al angajatului plătit cu minimul brut pe economie să fie de 2.363 de lei. Costul total al angajatorului cu un salariat plătit cu minimul brut pe țară crește cu 407 lei - de la 3.370 de lei la 3.777 de lei.
Costul orar minim brut este de 22,024 lei/oră, HG nr. 598/2024 făcând referire la o medie de 168 ore pe lună.
Câteva efecte ale creșterii salariului minim pentru angajatori, de la 1 iulie:
- creștere și indemnizația minimă ce trebuie acordată internilor - 1.850 de lei;
- suprataxarea part-time: acolo unde e cazul, pentru angajații part time angajatorii plătesc contribuții majorate la pensii și sănătate ca pentru un salariu brut de 3.400 lei, nu ca pentru salariul minim brut de 3.700 lei, așa cum ar fi normal.
Ce facem însă cu sectoarele speciale?
Nimic nou aici, e la 1 iulie: în sectorul agroalimentar avem un salariu minim brut de 3.436 de lei, care deși ca nivel brut este inferior salariului minim stabilit prin HG pentru majoritatea sectoarelor de activitate în România, la nivel net este superior când vorbim de aplicarea facilităților fiscale sectoriale. O discuție mai amplă pe acest subiect, precum și opinia transmisă de Ministrul Muncii, aici.
În sectorul construcțiilor vorbim, în continuare, de cel mai mare salariu minim brut din România: 4.582 de lei.
Nicio discuție oficială până acum despre majorarea vreunuia dintre aceste salarii minime speciale în 2024.
Salariile minime mai vechi de 24 luni
„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin. (1) (adică prin HG - n.red.) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, prevede Codul muncii.
Practic, asta înseamnă că în pofida creșterii salariului minim brut garantat în plată, angajații care au avut anterior pentru cel puțin 24 de luni salariul la nivelul minim în România nu pot să se situeze acum la nivelul de 3.700 de lei. O discuție utilă pe acest subiect, realizată iarna trecută, cu Inspecția Muncii, aici.