Potrivit recentelor modificări aduse OUG nr. 70/2024, netransmiterea răspunsului / netransmiterea în termen a răspunsului la notificarea de conformare e-TVA se va sancționa cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiţi potrivit legii, şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.
Guvernul a decis ca aceste sancțiuni să se aplice abia din ianuarie 2025, dar și că la prima abatere nu se va da amendă - „Contravenţiei prevăzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile Legii prevenirii nr. 270/2017”. Astfel că ne reamintim de Legea prevenirii, care prevede că în loc să fie sancționați direct cu amenzi sau alte penalități, responsabilii au la dispoziție un termen de remediere în care își pot corecta neregulile fără a fi amendați.
Când un inspector sau un alt agent constatator descoperă o încălcare a legii, acesta poate să elaboreze un plan de remediere. Acesta este, practic, un set de pași și un termen limită pe care contravenientul trebuie să îi urmeze pentru a-și îndrepta greșelile. Termenul de remediere nu poate fi mai mare de 90 de zile și este stabilit în funcție de gravitatea faptei și de timpul necesar pentru a conforma cu legislația pe care anterior o încălcase.
Totuși, dacă în termen de trei ani de la aplicarea unui avertisment, aceeași contravenție este săvârșită din nou, atunci vor fi aplicate direct sancțiunile prevăzute de lege, fără opțiunea de prevenire.
Legea prevenirii acoperă o gamă largă de contravenții, însemnând nu doar fapte din zona legislației fiscale. Astfel, în aplicarea legii există HG nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii şi a modelului planului de remediere. În anexa acestei HG regăsim lista completă a actelor normative și sancțiunilor cărora li se poate aplica mecanismul prevenirii.
În mod normal, Guvernul ar trebui să completeze această HG cu o referire expresă la Ordonanța e-TVA, mai precis, la amenzile din art. 7 din OUG 70/2024.
Comentarii articol (0)