Anumite medicamente pot avea și efecte secundare negative, respectiv pot conține, de pildă, substanțe cu efect psihoactiv, ce pot reduce capacitatea de a conduce un vehicul. Astfel, chiar dacă există motive întemeiate pentru administrarea unui astfel de medicament și se respectă toate procedurile legale pentru obținerea lui, și anume este prescris de un medic, ce emite o rețetă în acest sens, riscurile asociate consumului unor astfel de substanțe, mai exact, apariția unor efecte negative asupra capacității de a conduce un vehicul sau posibilitatea de a rămâne fără permisul de conducere în cazul în care șoferii sunt controlați de polițiști, nu se elimină.
Medicamentele se recomandă pentru a trata sau ameliora anumite afecțiuni, dar multe dintre ele au și efecte secundare negative și, astfel, sunt contraindicate unor persoane, deoarece substanțele conținute
“pot avea efecte negative asupra persoanei sau comportamentului său”, după cum transmite,
într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne,
dr. Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.
O parte dintre substanțele cu efecte secundare negative se regăsesc pe lista ce conține substanțele cu regimuri speciale - dopaj, droguri de risc sau de mare risc etc.
Aceste substanțe pot avea efecte negative chiar și în doze mici, implică riscuri de adicție sau la combinarea cu alte medicamente, astfel că s-a decis ca ele să fie eliberate în baza unei rețete semnate de medic.
“Dar legitimitatea pentru un scop medical, nu înlătură efectele adverse de exemplu asupra sportivilor sau a celor care necesită atenție și, de aceea, pentru preocupările și activitățile personale, efectele adverse pot fi periculoase sau de nedorit”, potrivit Ioanei Stăncel.
Același lucru se întâmplă și în cazul șoferilor, mai exact, administrarea unor medicamente le poate afecta percepția distanțelor, a vitezelor, unghiurilor sau poate reduce viteza de reacție, importantă în cazul frânării, semnalizării, virării, asigurării etc.
Astfel, chiar dacă medicamentul este legal și obținut sau administrat cu respectarea prevederilor legale,
consumul acestuia poate implica riscuri asupra capacității de a conduce un vehicul și, în plus, în cazul unui control al polițiștilor, poate însemna rămânerea fără permisul de conducere.
“Chiar dacă medicamentul este legal și legitim administrat în scop medical, această legalitate și legitimitate nu înlătură potențialul de risc pentru un conducător auto în trafic”, după cum subliniază dr. Stăncel.
Așadar, în cazul administrării unor medicamente ce pot afecta capacitatea de a conduce un vehicul, de cele mai multe ori marcate cu un simbol de atenționare, poate ar trebui luată în calcul renunțarea la condusul unui vehicul în perioada imediat următoare.
Potrivit expertului în sănătate publică, substanțele care au efecte psihoactive, de exemplu, în cazul tratamentelor psihiatrice (precum Alprazolam, care e substanța activă din Xanax), pot avea efecte psihotrope (acționează asupra psihicului).
Apoi, există substanțe care se recomandă și se administrează pentru alte scopuri. De pildă, substanța epinefrină sau pseudoepinefrină, care se găsește în compoziția unor medicamente pentru răceală (cu scop decongestionant nazal), poate avea ca efecte adverse neuro psihoactive, care se pot manifesta prin deficit de atenție, tulburări neuromotorii, imprecizie motorie, medicamentele ce o conțin având atenționări și cu privire la conducerea vehiculelor.
Același lucru se întâmplă cu codeina, substanță din clasa opioidelor, regăsită, de exemplu, în medicamente folosite împotriva durerilor sau celor antitusive, care poate avea efecte adverse negative psihotrope.
„Astfel, ca în situația alcoolului, toleranța este zero și ar trebui să funcționeze responsabilitatea individuală de a se abține să conducă, să lucreze la înălțime, cu obiecte tăietoare sau alte riscuri”, concluzionează dr. Ioana Stăncel.
Comentarii articol (0)