În mod evident, Legea 296/2024, care se va aplica de la 1 decembrie, vine ca răspuns la cazurile recente de hărțuire sexuală petrecute în mediul universitar și are ca obiectiv crearea unui cadru legal mai permisiv în ceea ce privește raportarea unor astfel de situații.
Legea prevede ca petițiile anonime care conțin informații despre astfel de abuzuri să fie acceptate spre analiză, iar în cazul în care există indicii ale unor fapte penale, autoritățile competente să fie sesizate imediat.
În momentul de față, articolul 7 al OG 27/2002 nu permite luarea în considerare a acestei categorii de sesizări, petițiile anonime fiind clasate fără a fi analizate: ”petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează, potrivit prezentei ordonanțe”.
Acest fapt, în opinia inițiatorilor măsurii, face dificilă raportarea și investigarea cazurilor de hărțuire sexuală sau morală, agresiune sexuală sau abuz de funcție în scop sexual.
Prin urmare, actul normativ recent stabilește modificarea, din 1 decembrie, a prevederilor în baza cărora petițiile anonime sunt clasate, astfel încât cele care semnalează hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau abuz de funcție în scop sexual să poată fi luate în seamă. Acestea ar urma să fie analizate de persoana responsabilă sau de Comisia de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire.
De asemenea, dacă analiza petiției indică posibila comitere a unor fapte penale (hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau abuz de funcție în scop sexual), noile prevederi impun sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală.
În plus, legea prevede ca, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a măsurii, adică până la 1 martie 2025, Guvernul să elaboreze și să aprobe metodologia de aplicare a noilor prevederi.
Comentarii articol (1)