Șoferii care au obținut dreptul de a conduce și motociclete nu trebuie să aibă la ei adeverința de absolvire a cursului practic și nici nu trebuie să-și preschimbe permisul
Din această lună, cu condiția absolvirii unui curs de instruire practică, șoferii ce dețin categoria B pot conduce și motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3. Pentru a putea conduce astfel de motociclete, șoferii nu trebuie să aibă asupra lor adeverința ce dovedește absolvirea cursului practic și nici să-și preschimbe permisul de conducere, polițiștii verificând online existența acestui drept.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Începând cu această lună, odată cu apariția normelor care reglementează modul de aplicare al Legii 118/2024, ce dă dreptul șoferilor să conducă, în anumite condiții, și motociclete, cei interesați se pot adresa școlilor de conducere pentru a urma cursul practic ce le va permite asta.
Șoferii care obțin dreptul de a conduce motociclete de până la 125 cm3 (limita stabilită pentru categoria A1) nu trebuie să poarte asupra lor adeverința primită la terminarea cursului practic și nici să-și preschimbe permisul de conducere, potrivit Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), deoarece polițiștii fac aceste verificări într-un registru electronic.
Mai precis, polițiștii rutieri verifică existența acestor adeverințe în Registrul național al cursanților, ce este gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, școlile auto fiind obligate ca, la finalizarea cursurilor practice, să înscrie adeverințele în acest registru.
Potrivit Legii 118/2024, pentru a putea conduce și motociclete, șoferii care au categoria B trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
să aibă minimum 24 de ani împliniți;
să aibă permis de conducere de cel puțin doi ani;
să dețină o adeverință care atestă că au absolvit, în cadrul unei școli de conducători de vehicule, un curs de instruire practică specifică motocicletelor din categoria A1, de cel puțin 10 ore.
Pe de altă parte, legea stabilește și caracteristicile motocicletelor ce pot fi conduse în baza adeverinței amintite. Astfel, acestea trebuie să aibă:
cutie automată;
capacitate maximă de 125 cm3;
putere maximă de 11 kW;
raport putere/ greutate de cel mult 0,1 kW/kg.
Diana Păunescu, instructor auto-moto și fondator al școlii de șoferi Tasha Moto, a precizat pentru avocatnet.ro faptul că numărul șoferilor dornici să evite traficul folosind un scuter este, în acest moment, foarte mare: ”într-adevăr, sunt mulți posesori de permis de conducere categoria B care s-au înscris la cursurile necesare obținerii dreptului de a conduce o motocicletă cu transmisie automată, conform noilor prevederi. Problema este aceea că, pe lângă prețul pe care trebuie să îl plătească pentru aceste cursuri (undeva între 700 și 1.000 de lei), ei trebuie să le suporte și pe cele aferente întocmirii dosarului medical”.
Conform DGPCI, “această inițiativă va aduce numeroase beneficii practice pentru șoferii care doresc să aleagă alternative mai economice și ecologice de transport. În plus, va contribui la descongestionarea traficului în marile orașe, la reducerea timpului petrecut în trafic și va avea un impact pozitiv asupra mediului”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)