1 septembrie
» Parlamentarii revin la lucru. Asta înseamnă că mai multe proiecte importante ar putea deveni legi pe final de 2024. Iată câteva exemple fiscale și din sfera persoanelor fizice în acest sens.» Modul de analiză pentru e-Transport. 1 septembrie este o nouă dată importantă pentru calendarul îndelungat pentru digitalizarea relației dintre Fisc și contribuabili, cel puțin în teorie. Până în această zi ar trebui să fie operaționalizat un modul special pentru analiza informațiilor care ajung în sistemul e-Transport.
4 septembrie
» Schimbări la adeverințele de venit de la Fisc. Adeverințele de venit eliberate, la cererea persoanelor fizice, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală nu vor mai cuprinde motivul pentru care au fost emise. În același timp, persoanele fizice fără venituri vor putea cere adeverințe separate care să ateste acest lucru.5 septembrie
» Primele „efecte” ale sistemului e-TVA. Conform legislației în vigoare, 5 septembrie este termenul până la care trebuie să fie disponibile primele deconturi de TVA precompletate, generate de noul sistem e-TVA. Acestea sunt bazate pe operațiunile din iulie 2024, pentru care decontul de TVA s-a depus în august 2024.16 septembrie
» Procedura pentru Start-up Nation. Până la această dată, Ministerul Economiei ar trebui să aprobe ordinul cu procedura de aplicare a ediției din 2024 a programului Start-up Nation. Potrivit noilor reguli, persoanele vizate vor putea cere până la 250.000 lei pentru înființarea unei firme, însă doar dacă urmează mai întâi cursuri de formare pentru antreprenori.30 septembrie
» A doua tranșă pentru impozitele locale. Firmele și persoanele fizice trebuie să-și achite a doua tranșă a impozitelor locale pe clădiri, terenuri și mijloace de transport până la 30 septembrie, conform Codului fiscal.» Primul termen anual pentru taxa pe lux. Modelul declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, care mai este cunoscut și drept „taxa pe lux”, și instrucțiunile sale au fost oficializate recent. Noul formular 216 se depune anul acesta (dar și în anii următori) la final de septembrie și la final decembrie. La aceleași termene trebuie plătită și taxa.
» Se rezolvă problemele noului sistem informatic al Registrului Comerțului? Conform Oficiului, până la finalul lunii septembrie situația actuală ar trebui să intre în limitele normale. În contextul în care a trecut recent la folosirea unui nou sistem informatic pentru serviciile sale online și offline, Oficiul a anunțat că sunt așteptate întârzieri la procesarea solicitărilor ce necesită intervenție umană. Conform specialiștilor, situația actuală nu este deloc îmbucurătoare.
» Trebuie publicate salariile bugetarilor. Până pe 30 septembrie, instituțiile și autoritățile publice au obligația de a afișa, pe site-ul propriu și la sediu, listele cu salariile bugetarilor, după cum se arată în Legea salarizării bugetare.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).