Începutul lunii septembrie vine cu a doua sesiune ordinară din 2024 a Parlamentului, iar pe agenda senatorilor și deputaților se află mai multe proiecte care-i vizează pe cetățeni și care ar putea deveni legi până la finalul anului. Unele dintre măsurile luate în discuție sunt de dată recentă, dar mai sunt și unele a căror adoptare întârzie.
După cum stabilește Constituția, cele două Camere parlamentare, Camera Deputaţilor şi Senatul, se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an.
“Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie”, scrie în Legea fundamentală a țării noastre.
Astfel, în curând începe
a doua sesiune parlamentară din acest an, motiv petru care prezentăm câteva proiecte importante ce ar putea trece de Parlament în lunile ce vin. Proiectele selectate deja au trecut de prima Cameră, astfel că
în prezent se află în așteptarea votului Camerei decizionale.
1. RCA va deveni obligatorie pentru bicicletele și trotinetele electrice. Un proiect legislativ aflat în Parlament prevede modificarea reglementărilor privind asigurările de răspundere civilă obligatorii și extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, inclusiv asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.
2. Valabilitatea permisului de conducere s-ar putea majora pentru șoferii de până la 70 de ani și s-ar putea reduce pentru cei trecuți de această vârstă. Conducătorii auto cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent, deoarece valabilitatea acestor documente s-ar majora de la zece ani, cât e în prezent, la 15 ani. Pe de altă parte, șoferii trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani - la fiecare doi ani.
3. Limită de vârstă pentru conducerea mașinilor puternice, mai multe ore de pregătire la școală și noi interdicții la folosirea telefoanelor. O propunere legislativă trecută tacit de Senat prevede modificarea Codului rutier și aduce reglementări referitoare la comportamentul polițistului rutier în relația cu participanții la trafic, mărește numărul de ore de pregătire în cadrul școlilor de șoferi și obligă poliția să avertizeze șoferii cu privire la prezența radarelor. Una dintre cele mai radicale modificări propuse este aceea a interzicerii dreptului de a conduce mașini cu mai mult de 100 cai putere tinerilor de până în 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.
4. Polițiștii vor trebui să țină seama de anumite marje de eroare ale radarului atunci când dau amenzi pentru depășirea vitezei. Atunci când întocmesc un proces-verbal de contravenție pentru depășirea vitezei legale, polițiștii vor trebui să aplice în favoarea șoferului sancționat anumite marje de eroare, indiferent de tipul radarului folosit.
5. Elevii din familiile cu venituri mici ar putea primi anual vouchere pentru ochelari de vedere. Părinții sau reprezentanții legali ai elevilor aflați în stare de vulnerabilitate materială din învățământul preuniversitar, adică cei ce provin din familii cu venituri mici sau cei ce sunt în plasament, vor putea beneficia de un bon valoric pentru controlul oftalmologic al copilului lor și cumpărarea de ochelari de vedere pentru acesta în fiecare an.
6. Parcurile și locurile de joacă vor trebui dotate cu echipamente destinate copiilor cu dizabilități. Pentru a crește accesul copiilor cu dizabilități la noi moduri de destindere și la interacțiuni cu alți copii de vârste similare, parcurile și locurile de joacă (existente sau viitoare) vor trebui să conțină și echipamente de joacă universale, ce pot fi folosite ușor și de către acești copii, conform unui alt proiect de lege din Parlament.
7. Cei ce îngrijesc persoane cu dizabilități vor putea primi un concediu plătit de 30 de zile. Lista actuală a concediilor medicale pe care le pot primi salariații va fi extinsă, astfel încât să se adauge și unul destinat celor care îngrijesc persoane ce îndeplinesc criterii de încadrare în grad de handicap, ce se află la prima astfel de solicitare. Concediul va putea fi de cel mult 30 de zile și se va acorda doar celor ce au fost asigurați cel puțin șase luni în ultimul an.
8. Persoanele cu dizabilități ar putea beneficia de servicii stomatologice gratuite. O propunere legislativă aflată în atenția parlamentarilor și care urmărește completarea actualului cadru legal ce reglementează protecția persoanelor cu dizabilități va permite acestora să beneficieze de servicii stomatologice şi tratamente dentare suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Măsura a fost propusă în contextul discrepanței dintre costurile mari ale tratamentelor stomatologice și valoarea redusă a indemnizației de handicap.
Comentarii articol (0)