Astfel, odată cu luna februarie a început și prima sesiune parlamentară din acest an, iar senatorii și deputații ar putea adopta o serie de proiecte care au trecut deja de primul vot și se află în așteptarea votului decisiv din Parlament.
1. Salariații, indiferent că lucrează în mediul privat sau cel public, ar putea beneficia de două zile libere plătite, în care să meargă la medic. Pentru ca bolile salariaților să fie depistate în faze incipiente, iar astfel tratamentul să fie mai eficient, un proiect legislativ ce a primit deja aprobarea Senatului prevede ca angajații să poată beneficia de două libere plătite pe an, zile în care să meargă la medic pentru a fi examinați de acesta.
2. Cei ce îngrijesc persoane cu dizabilități vor putea primi un concediu plătit de o lună. Astfel, potrivit unui proiect ce a primit deja propunere de adoptare la votul decisiv, lista actuală a concediilor medicale pe care le pot primi salariații va fi extinsă, astfel încât să se adauge și unul de cel mult 30 de zile, destinat celor care îngrijesc persoane ce îndeplinesc criterii de încadrare în grad de handicap.
3. Înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra construcțiilor se va face mai ușor. Mai exact, un proiect de lege ce așteaptă votul final din Parlament stabilește că certificatul de atestare a edificării, care trebuie semnat de primar la recepția construcțiilor noi, va fi eliminat, iar înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra acestora va fi mai rapidă și ușoară.
4. Vor avea drept de preempțiune toți vecinii unui teren scos la vânzare, nu doar cei ce dețin terenuri agricole. Legislația privind reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan se va modifica, potrivit unui proiect de lege aflat în atenția deputaților, după ce a trecut de Senat, astfel încât să se clarifice faptul că au drept de preempțiune toți vecinii terenului pus în vânzare, indiferent dacă terenurile lor se află în extravilan sau intravilan și fără să conteze categoria lor de folosință.
5. Reducerea vârstei de pensionare pentru cei ce au locuit mult timp în zone poluate s-ar putea aplica din nou. Noua legislație nu mai reglementează posibilitatea reducerii vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei ce au locuit trei decenii în localități ori zone poluate și, de aceea, un proiect de lege prevede ca această pensionare anticipată să apară din nou, respectiv ca abrogarea prevederilor legate de această posibilitate să fie anulată.
6. Adunarea generală a asociației de proprietari și hotărârile sale vor putea fi anunțate și prin e-mail. Anunțarea proprietarilor dintr-un bloc despre adunările generale ale asociației de proprietari și despre hotărârile sale se va putea face și prin e-mail, conform unui proiect de lege adoptat în 2024 la Senat.
7. Reabilitarea blocurilor: Cota de contribuție a asociațiilor de proprietari nu se va mai recupera de la acestea, ci va fi acoperită integral din bugetul local. În cazul lucrărilor de izolare termică a blocurilor (și nu numai), asociațiile de proprietari vor putea fi exceptate de la plata cotei de contribuție, ce nu poate fi mai mică de 10% din costul lucrărilor, banii urmând să vină de la bugetul local.
8. Și părinții minorilor cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit și a contribuției la sănătate. Pe lângă adulții cu dizabilități, și părinții ori reprezentanţii legali ai copiilor cu handicap grav sau accentuat ar putea beneficia, după cum apare într-un proiect aflat în Parlament, de scutire de la plata impozitului pe venit sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate.
9. Dacă vor să-și mărească nota obținută la bacalaureat, cei interesați vor putea da examenul de mai multe ori. Un alt proiect legislativ aflat în Parlament stabilește că, în cazul în care nu sunt mulțumiți de nota obținută, cei ce au promovat examenul de bacalaureat pot cere să mai susțină încă o dată una sau mai multe probe ale examenului, în cadrul următoarelor sesiuni.
10. Toți tinerii ieșiți din sistemul de protecție socială vor putea beneficia de indemnizația de 4,8 ISR. Senatul a adoptat în decembrie o propunere legislativă care vizează corectarea unei inechități pentru tinerii care au părăsit sistemul de protecție socială. Propunerea prevede extinderea dreptului la indemnizația lunară de aproximativ 3.168 de lei pentru toți tinerii, fără a mai ține cont de data la care au ieșit din sistem. În prezent, legea acordă acest sprijin doar tinerilor care părăsesc protecția specială după o anumită dată, cu condiția să urmeze studii sau să aibă un loc de muncă.
Măsuri pentru șoferi
11. Valabilitatea permisului de conducere se va majora pentru șoferii de până la 70 de ani și se va reduce pentru cei trecuți de această vârstă. Șoferii cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent, deoarece, printr-un proiect de lege adoptat deja de senatori, parlamentarii vor să majoreze valabilitatea acestor documente, în cazul categoriilor A și B, de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani. În schimb, conducătorii auto trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.
12. Tinerii vor putea conduce mașini mici de la 17 ani. Modificarea legislativă care ar permite tinerilor să obțină permisul de conducere de categorie B și BE și să poată conduce autoturisme aferente acestor categorii încă de la vârsta de 17 ani, cu un an mai devreme decât prevederile actuale, cu condiția să fie însoțiți de un adult care are cel puțin 10 ani de experiență, e conținută într-un proiect trecut tacit de Senat.
13. Limită de vârstă pentru conducerea mașinilor puternice, mai multe ore de pregătire la școală și noi interdicții la folosirea telefoanelor. Un proiect de lege ce a trecut tacit de Senat propune modificarea și completarea Codului rutier și aduce reglementări referitoare la comportamentul polițistului rutier în relația cu participanții la trafic, mărește numărul de ore de pregătire în cadrul școlilor de șoferi și obligă poliția să avertizeze șoferii cu privire la prezența radarelor. Una dintre cele mai radicale modificări propuse este aceea a interzicerii dreptului de a conduce mașini cu mai mult de 100 cai putere tinerilor de până în 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.
14. Se vor putea obține despăgubiri și în caz de lichidare care nu este bazată pe insolvența asigurătorului RCA. O serie de schimbări la legislația privind Fondul de garantare a asiguraților sunt propuse printr-un proiect de lege care a primit, în 2024, raport favorabil la Camera Deputaților. De fapt, se extinde protecția celor ce au suferit pagube în urma unui accident rutier, respectiv se reglementează dreptul acestora de a solicita fondului amintit plata despăgubirilor în baza contractelor de asigurare auto obligatorie, în cazul falimentului ori lichidării bazate sau nu pe insolvență a asigurătorului celui vinovat.
Comentarii articol (0)