UPDATE: Se vor putea obține despăgubiri și în caz de lichidare care nu este bazată pe insolvența asigurătorului RCA. Măsura, propusă pentru adoptare la votul decisiv
Mai multe schimbări la legislația privind Fondul de garantare a asiguraților sunt propuse printr-un proiect de lege adoptat acum ceva vreme la Senat și care recent a primit un raport favorabil la Camera Deputaților. De fapt, se extinde protecția celor ce au suferit pagube în urma unui accident rutier, respectiv se reglementează dreptul acestora de a solicita fondului amintit plata despăgubirilor în baza contractelor de asigurare auto obligatorie (RCA), în cazul falimentului ori lichidării bazate sau nu pe insolvență a asigurătorului celui vinovat.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
De fapt, prin proiectul legislativ, ce mai trebuie să primească și acordul deputaților, se transpun în legislația națională prevederile Directivei UE 2.118/2021. Mai exact, este vorba despre prevederile referitoare la atribuțiile organismului însărcinat cu protecția persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule produse într-un stat membru, inclusiv România, în cazul deschiderii unei proceduri de faliment sau de lichidare bazate sau nu pe insolvență la asiguratorul care a încheiat contractul RCA cu asiguratul răspunzător de producerea accidentului.
În esență, proiectul vizează următoarele aspecte:
reglementarea dreptului persoanelor cu reședința în România, prejudiciate prin accidente de vehicule, de a solicita Fondului de garantare a asiguraților plata despăgubirilor cuvenite în temeiul contractelor RCA încheiate de asigurători, în cazul falimentului ori lichidării acestora, bazate sau nu pe insolvență;
extinderea protecției furnizate de fond și în caz de lichidare care nu este bazată pe insolvență;
eliminarea plafonului actual de 500.000 de lei în cazul persoanelor prejudiciate RCA, plățile urmând a fi efectuate de către fond în limita unui plafon de garantare care este dat de nivelul limitei maxime de răspundere a asigurătorului care a încheiat contractul RCA, adică cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislația aplicabilă locului de producere a accidentului şi cea prevăzută în contractul RCA;
reglementarea obligației fondului de a rambursa către organismele similare din statele de reședință a persoanelor prejudiciate a sumelor ce le-au fost achitate acestora în temeiul contractelor RCA încheiate de asigurătorii debitori persoane juridice române aflați în procedură de faliment sau în procedură de lichidare care nu este bazată pe insolvență.
Apoi, viitoarea lege definește distinct persoanele prejudiciate RCA în cadrul creditorilor de asigurări, pentru a asigura claritate în ceea ce privește, pe de o parte, faptul că plafonul actual de 500.000 de lei se menține numai în ceea ce privește plata creanțelor de asigurare rezultate din alte forme de asigurare decât contractele RCA, iar pe de alta, faptul că, în caz de lichidare care nu este bazată pe insolvență, fondul are obligații de plată doar către persoanele prejudiciate îndreptățite să primească despăgubiri în temeiul contractelor RCA.
De asemenea, prin acest proiect se reglementează un mecanism de finanțare a fondului, prin apelarea la împrumuturi de stat, atunci când resursele financiare disponibile ale acestuia, în calitate de schemă de garantare în domeniul asigurărilor, nu sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor datorate potrivit legii creditorilor de asigurări și organismelor similare din alte state membre.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)