ACCES PREMIUM
De ce premium?
Amnistia fiscală: Depunerea notificării este opțională, dar aceasta asigură stoparea executărilor silite
Cu toate că mecanismul noii amnistii fiscale date prin OUG nr. 107/2024 prevede, ca primă etapă procedurală, depunerea unei notificări, vorbim despre o chestiune opțională. Cu alte cuvinte, datornicii pot alege să nu depună notificarea, ci direct cererea de anulare a unei părți din datoriile fiscale. Notificarea este relevantă în cadrul mecanismului pentru că duce la oprirea executărilor silite.
Articolul continuă mai jos
Ținând seama de dispozițiile art. 3 alin. (15) din Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 5.521/2024, care conține procedura amnistiei fiscale din OUG nr. 107/2024, notificarea privind intenţia de a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare nu este obligatorie, ci are drept scop obţinerea efectelor prevăzute la art. 3 alin. (11) din actul normativ menționat anterior.
Astfel, un aspect important de precizat este acela că, de la data emiterii deciziei de amânare la plată a unor obligaţii bugetare, pentru obligaţiile de plată accesorii şi/sau a unui procent din obligaţiile bugetare principale, după caz, care fac obiectul amânării la plată, se stabilesc următoarele:
- nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită;
- nu se efectuează stingerea până la data soluţionării cererii de anulare a unor obligaţii bugetare sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, după caz.
În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (6) și (7) din Ordinul nr. 5.521/2024, se stabilește că, în cazul în care există neconcordanţe între sumele înscrise în certificatul de atestare fiscală şi evidenţa contabilă a debitorului, debitorul poate solicita punerea de acord a acestora în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data comunicării certificatului de atestare fiscală.
Iar după întocmirea procesului-verbal de punere de acord sau în cazul în care debitorul nu solicită clarificarea neconcordanţelor în termenul de cel mult trei zile lucrătoare menționat anterior, organul fiscal emite decizia de amânare la plată a unor obligaţii bugetare, precum şi adresa de sistare temporară, totală sau parţială, a executării silite, adresată instituţiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare şi/sau terţilor popriţi, care deţin/datorează sume de bani debitorului, ori, după caz, înştiinţarea de respingere a notificării, dacă debitorul nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele reglementate de prevederile art. II - V şi XVI din OUG nr. 107/2024.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.