ACTUALIZARE (05.12.2024): Sancțiunile sistemului e-TVA au fost amânate pentru 1 iulie 2025 (detalii, în articolul de aici). În ceea ce privește e-Factura B2C, clarificarea a fost introdusă formal în legislație (detalii, în articolul de aici).
__________
Așa cum scriam săptămânile trecute, noua amânare a sancțiunilor aferente sistemului e-TVA a fost anunțată public miercuri de către MF, în urma unor discuții cu reprezentanții mediului de afaceri: „MF va propune prorogarea termenului de aplicare a sancțiunilor până la 30 iunie 2025”. Deocamdată, este neclar dacă vom vorbi de un proiect de OUG sau de un proiect de lege care să amâne termenul actual din 1 ianuarie 2025.
„Datele generate de sistemul e-TVA pentru luna septembrie 2024 arată că, dintr-un total de peste 360.000 de deconturi analizate, pentru că nu au fost luați în calcul contribuabilii cu TVA la încasare, doar pentru 5,9% s-au înregistrat diferențe semnificative. Pentru a asigura o implementare eficientă a sistemului, MF va elabora pentru viitoarele întâlniri cu mediul de afaceri o prezentare a principalelor tipuri de erori, precum și elaborarea unui ghid de coduri, pentru utilizarea corectă a acestora”, a precizat Marcel Boloș, Ministrul finanțelor.
De asemenea, autoritățile spun că vor fi adoptate măsuri pentru creșterea preciziei datelor și evitarea transmiterii repetitive de notificări de conformare RO e-TVA în cazul în care diferențele semnificative sunt cauzate de o acuratețe insuficientă a datelor din decontul precompletat.
Deși deconturile precompletate de TVA sunt transmise periodic contribuabililor, aceștia au în continuare obligația de a completa și depune, până la data de 25 a lunii de după fiecare perioadă fiscală, formularul 300. Mai exact, deconturile precompletate (Ordinul Fiscului 3.775/2024) sunt transmise online până la data de 5 a lunii următoare termenului pentru depunerea decontului de TVA.
Notificările de conformare pentru e-TVA (Ordinul Fiscului 6.234/2024) se transmit online, de asemenea, până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA. Apoi, în termen de 20 de zile de la data primirii notificării, contribuabilul are obligația să transmită online rezultatul verificărilor privind diferențele comunicate de Fisc. Totuși, obligativitatea transmiterii răspunsului se aplică abia de la 1 ianuarie 2025, pentru majoritatea contribuabililor, și de la 1 august 2025, pentru cei care aplică sistemul de TVA la încasare. Până la 31 decembrie 2024, răspunsurile sunt opționale, astfel că absența acestora nu generează riscuri fiscale.
Referitor la trecerea la obligativitatea folosirii sistemului e-Factura pentru relația B2C, de la 1 ianuarie 2025, MF a anunțat că urmează modificarea legislației pentru a stabili clar că este opțională colectarea CNP-urilor de la persoanele fizice. Această chestiune a dat bătăi de cap atât contribuabililor, cât și autorităților și redacția noastră scrisese recent că urmează o clarificare oficială de la MF.
„MF va propune modificările legislative pentru ca transmiterea CNP-ului să fie strict opțională pentru relațiile comerciale dintre companie și consumator (B2C), pentru a facilita respectarea obligativității utilizării e-Factura în regim B2C”, a transmis ministerul. De subliniat că nu s-a precizat nimic despre o amânare a termenului amintit, astfel că obligativitatea rămâne pentru prima zi a anului viitor.
Pe deasupra, autoritățile mai spun că vor publica un ghid cu tipurile de facturi utilizate în sistemul e-Factura, iar documentul va oferi detalii despre codurile de TVA și regulile aplicabile facturilor în format electronic, pentru a preîntâmpina eventualele erori la transmiterea facturilor.
Atenție! Ca să se aplice, modificările legislative anunțate de MF trebuie incluse în proiecte de acte normative lansate în dezbatere publică, adoptate și apoi oficializate. Având în vedere că măsurile propuse se referă la chestiuni stabilite acum pentru 1 ianuarie 2025, este de așteptat ca acestea să fie adoptate și oficializate până la finalul anului 2024.
Comentarii articol (0)