1 ianuarie
e-Factura: Obligativitatea de folosire a sistemului a fost extinsă și pentru relația business to consumer, potrivit OUG 69/2024. Astfel, folosirea sistemului pentru facturile emise persoanelor fizice obișnuite este opțională între 1 iulie și 31 decembrie 2024, dar devine obligatorie de la 1 ianuarie 2025. Deși există discuții despre o amânare, autoritățile n-au precizat până acum dacă iau ideea serios.
e-SAF-T: Ultima etapă majoră a implementării sistemului este programată pentru prima zi a anului 2025, potrivit Ordinului ANAF 1.783/2021. De data aceasta este rândul contribuabililor mici și al nerezidenților să înceapă să raporteze fișierul SAF-T prin declarația 406. Specialiștii spun că este greu de crezut într-o posibilă amânare, mai ales în contextul în care acești contribuabili au o perioadă de grație de șase luni.
e-TVA: Sistemul urmează să devină complet funcțional și obligatoriu, pentru majoritatea contribuabililor, de la 1 ianuarie 2025, conform OUG 70/2024, cu toate că planează deja incertitudini asupra termenului. e-TVA generează deconturi precompletate de TVA care ajung periodic la contribuabili, iar aceștia, în caz că primesc notificări despre diferențe identificate de autorități, trebuie să le justifice, altfel se expun riscurilor (amenzi și nu numai). Este posibil ca termenul din 1 ianuarie să fie amânat, dar o decizie oficială în acest sens nu avem încă.
1 iulie
e-Factura: Entitățile care au scăpat temporar de obligativitatea folosirii sistemului se bucură de această măsură doar până la 30 iunie 2025, potrivit OUG 69/2024. De la 1 iulie 2025, cine n-a început să folosească sistemul trebuie s-o facă. Perioada de grație vizează, în esență, ONG-urile, partidele politice și cultele, care nu-s înregistrate în scopuri de TVA, dar și agricultorii persoane fizice care aplică regimul lor special de TVA.
e-SAF-T: Perioada de grație pentru raportările contribuabililor mici și ale nerezidenților este valabilă pentru primele șase luni din 2025, astfel că depunerea declarației 406 devine obligatorie din iulie, conform Ordinului ANAF 1.783/2021. Mai precis, până la finalul lunii iulie vor trebui depuse (dacă nu se vor depune la termenele obișnuite) toate declarațiile lunare sau trimestriale pentru perioada ianuarie - iunie 2025.
e-TVA: Pentru cei care aplică sistemul de TVA la încasare, sistemul urmează să devină complet operațional și obligatoriu abia de la 1 iulie 2025, cel puțin conform celor stabilite actualmente de OUG 70/2024. Este neclar dacă o posibilă amânare a termenului din 1 ianuarie ar putea afecta și termenul din 1 iulie.
Necunoscute
e-Sigiliu: Autoritățile vor operaționaliza curând și sistemul e-Sigiliu, prin acesta urmărindu-se trasabilitatea anumitor transporturi rutiere de bunuri. Deși se vorbea despre o operaționalizare în a doua parte a anului 2024, autoritățile n-au anunțat nimic până acum. Este posibil ca e-Sigiliu, care are deja un cadrul legal (Legea 296/2023 și o procedură de implementare), să fie operaționalizat, totuși, în cursul anului 2025.
e-Declarația unică: Cu toate că nu avem un cadru legal în acest sens, autoritățile au publicat recent în dezbatere un proiect de OUG pentru simplificarea declarației unice și pentru trecerea la formularul 212 precompletat. Teoretic, sistemul urmează să fie operațional pentru veniturile aferente anului 2025, dar este greu de precizat acum dacă operaționalizarea se va face în 2025 sau la început de 2026.
Comentarii articol (0)