„Riscul de recalificare a unui raport independent într-unul dependent nu vine doar de la autorități. Am avut inclusiv situații în practică în care persoana care presta servicii a venit și a spus că vrea să fie tratată ca un angajat. Aceasta poate veni pe parcursul desfășurării contractului de prestări de servicii - dacă lucrează în același spațiu, persoana observă că ceilalți beneficiază de diverse drepturi de care i-ar plăcea și ei să beneficieze.
Sau mai avem ipoteza încetării unui contract de prestări de servicii (care e întâlnită chiar în jurisprudența instanțelor de judecată). Contractul se derulează pe o perioadă de unu-doi ani și, la un moment dat, persoana care prestează se trezește cu o notificare că organizația vrea să înceteze contractul. Și, atunci, persoana se duce în instanță și spune că, timp de unu-doi ani, a lucrat numai pentru acel angajator, a venit la birou, a fost coordonată și așa mai departe. Și instanțele, în marea majoritate a cazurilor în care aceste elemente sunt îndeplinite, fac o recalificare și pun angajatorul să integreze persoana respectivă în organizație”, a punctat, la o conferință recentă, Sonia Bălănescu, Avocat senior coordonator în cadrul D&B David și Baias, firma de avocatură asociată PwC.
Așa cum scriam în trecut, colaborările PFA-urilor cu firmele se numără printre situațiile în care există un risc major de recalificare fiscală, în principal din partea autorităților fiscale. Dacă relația dintre părți este una exclusivă, sunt șanse foarte mari ca, în urma unui control, să se facă o reîncadrare.
Potrivit articolului 7 din Codul fiscal, criteriile în funcție de care se apreciază dacă o activitate este independentă sau dependentă sunt următoarele:
- persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
- persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
- riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
- activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
- activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
- persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
- persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.