Procedura de implementare oferă dealerilor de utilaje un rol indirect de finanțator
Procedura de implementare, aprobată prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.499/2024, stabilește faptul că dealerii de utilaje vor fi desemnați pentru înregistrarea în cadrul platformei electronice a fermierilor, lăsând la alegerea acestora să stabilească ordinea transmiterii cererilor de finanțare.
Având în vedere faptul că în ultimii ani nu a existat un program de finanțare destinat persoanelor fizice care desfășoară activități agricole, ci doar întreprinderilor, este de așteptat ca valoarea cererilor de finanțare să depășească cu mult bugetul total disponibil.
Acest lucru va oferi, în mod indirect, dealerilor de utilaje un rol de finanțator, ei fiind cei care vor stabili, pe baza unor criterii proprii, ordinea înregistrării cererilor de finanțare ale fermierilor.
Mai mult, fermierii semnalează faptul că o parte a dealerilor solicită fermierilor să achite diverse taxe pentru rezervarea utilajelor ce urmează a fi livrate. Acest lucru poate genera probleme viitoare în cazul în care dealerii nu vor fi validați de către AFM sau dacă cererile de finanțare ale fermierilor nu vor fi selectate pentru finanțare.
Fermierii nu au posibilitatea de a se înregistra singuri
Situația descrisă mai sus ar fi putut fi evitată cu lejeritate dacă AFM ar fi oferit fermierilor, prin intermediul procedurii de implementare, posibilitatea de a-și depune singuri cererea de finanțare.
Astfel, fermierii ar fi putut alege între depunerea individuală a documentelor solicitate în cadrul programului sau împuternicirea unei terțe persoane în vederea derulării etapei de înregistrare pentru finanțare.
Mulți dealeri de utilaje nu mai acceptă noi dosare din partea fermierilor
Cu toate că abia a fost lansată prima etapă a programului de finanțare, ce prevede validarea lor, dealerii de utilaje au selectat deja un număr mare de fermieri eligibili, refuzând în ultimele zile să preia noi dosare.
Prin urmare, numeroși fermieri ce îndeplinesc, totuși, condițiile menționate în procedura de implementare nu vor avea posibilitatea de a-și înregistra cererile de finanțare, deși, așa cum am arătat mai sus, programul abia a fost lansat vineri.
Fermierii reclamă, totodată, criteriile permisive de eligibilitate
Atestatul de producător eliberat de primăria locală nu asigură o selecție eficientă a fermierilor activi. Procedura de înregistrare a fermierilor în cadrul programului de finanțare nu este, din păcate, singura problemă semnalată de către fermieri. Aceștia reclamă, totodată, criteriile de eligibilitate mult prea relaxate, care vor permite unor fermieri ocazionali să solicite și să primească ajutor financiar nerambursabil.
Concret, procedura de implementare stabilește ca principal document de calificare în cadrul programului de finanțare deținerea unui atestat de producător eliberat de către primăria locală. Acest document este ușor de obținut, chiar și de către persoanele care nu au desfășurat până în prezent activități agricole, prin simpla înregistrare a unor terenuri sau animale în registrul agricol.
Acest fapt creează o concurență suplimentară fermierilor de lungă durată care se înregistrează anual în Registrul Unic de Identificare gestionat de Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Solicitarea unui document eliberat de APIA în baza înregistrărilor efectuate de către fermieri ar fi făcut posibilă direcționarea fondurilor nerambursabile către fermierii cu istoric agricol de cel puțin un an, eliminând, astfel, de la finanțare persoanele care vor dori să fructifice o oportunitate de finanțare.
Tractorul agricol nu este corelat cu suprafața de teren
O problemă suplimentară este generată de faptul că procedura de implementare nu stabilește condiții specifice pentru achiziția tractoarelor sau mașinilor agricole autopropulsate. Practic, o persoană înregistrată în Registrul Agricol, indiferent de structura exploatației sale, poate solicita finanțare nerambursabilă pentru orice echipament agricol din lista celor permise în cadrul programului.
Spre exemplu, un fermier care cultivă ciuperci (o cultură ce se desfășoară în mod exclusiv în spațiu protejat) poate solicita, conform procedurii, achiziția unui tractor agricol folosit pentru culturile din câmp.
Totodată, procedura de implementare nu stabilește criterii de dependență între culturi sau suprafețele agricole și utilajele achiziționate. În acest fel, fermierii care cultivă legume în spații protejate sau pe suprafețe mici pot achiziționa tractoare de putere mare sau echipamente necorelate cu speficicul exploatației agricole.
Programul de finanțare, derulat în etape succesive
Reamintim faptul că programul Rabla pentru tractoare se desfășoară în etape succesive. Astfel, în perioada 22 - 28 noiembrie 2024, dealerii de utilaje se înregistrează în cadrul programului de finanțare, iar după validarea lor și încheierea contractelor de participare cu AFM vor transmite, în cadrul aplicației electronice, cererile de finanțare în numele fermierilor.
Fermierii vor fi aprobați pentru finanțare în limita bugetului disponibil, conform principiului primul venit, primul servit. Ulterior, fermierii aprobați pentru finanțare vor avea obligația de a casa un autovehicul sau o mașină agricolă și vor preda dealerului ales certificatul de distrugere.
În termen de un an de la aprobarea finanțării, fermierii trebuie să achite contribuția proprie către dealer și să primească tractorul sau mașina agricolă aleasă. Mai departe, dealerii de utilaje vor transmite către AFM factura fiscală în vederea decontării diferenței până la valoarea totală de achiziție a echipamentelor agricole.
După realizarea achiziției, fermierii trebuie să înregistreze la primărie tractorul achiziționat și să nu-l înstrăineze timp de un an, însă vor avea obligația de a păstra documentele aferente participării în programul de finanțare pentru zece ani.