Conform Legii 151/2015, pentru a putea solicita deschiderea procedurii de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau prin lichidare de active, datoriile scadente ale debitorului trebuie să fie cel puțin echivalente cu 15 salarii minime pe economie. Începând cu 1 ianuarie 2025, odată cu creșterea salariului minim, acest prag va fi majorat la 60.750 de lei, comparativ cu 55.500 de lei, cât este în prezent.
Deci, pentru a solicita una dintre cele două proceduri de insolvență, respectiv cea pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau cea prin lichidare de active, nivelul datoriilor trebuie să depășească pragul minim stabilit de lege.
În schimb, pentru procedura simplificată de insolvență, datoriile totale nu trebuie să depășească 10 salarii minime pe economie. Adică, 40.500 de lei de anul viitor.
Cum se aplică cele trei proceduri de insolvență
Persoanele fizice care se confruntă cu probleme financiare pot apela la una dintre cele trei proceduri de insolvență prevăzute de lege.
Planul de rambursare a datoriilor permite celor aflați în dificultate să își redreseze situația financiară prin respectarea unui plan aprobat de majoritatea creditorilor. Planul stabilește măsuri concrete pentru achitarea datoriilor, iar respectarea sa strictă poate duce la reducerea sau eliminarea unor obligații financiare.
Insolvența prin lichidare de active este destinată celor cu o situație financiară foarte dificilă, această procedură presupune vânzarea bunurilor debitorului care pot fi valorificate conform legii. Banii obținuți sunt folosiți pentru a acoperi datoriile, iar debitorul poate păstra doar o sumă minimă pentru necesitățile de bază. De asemenea, această opțiune este accesibilă celor care au încercat fără succes planul de rambursare.
Procedura simplificată de insolvență se adresează celor cu datorii mici și fără bunuri sau venituri urmăribile pot apela la procedura simplificată. Aceasta este destinată persoanelor în vârstă, care au depășit vârsta standard de pensionare, sau celor care și-au pierdut capacitatea de muncă.
Comentarii articol (0)