În sistemul sanitar, lucrătorii pot alege între sporul de tură (15%) și sporul de noapte (25%). Mai avantajos este sporul de tură care plătește toate orele lucrate în tură chiar dacă sunt de zi sau în timpul serii. Sporul de noapte se raportează doar la orele lucrate noaptea.
Munca de noapteCodul muncii specifică că orice salariat care prestează muncă de noapte beneficiază fie de-un program de lucru redus fără a duce la scăderea salariului sau la un spor pentru munca prestată în cuantum de 25%. Orele de noapte sunt reglementate de cod ca fiind în intervalul 22:00 – 6:00, iar pentru ca un lucrător să beneficieze de spor sau liber trebuie fie :
- să lucreze minimum trei ore de noapte în aceeași zi, fie
- să efectueze muncă de noapte în proporție de cel puțin 30% din timpul lunar de lucru.
Dacă la companie programul zilnic se termină la 00:00, nu veți beneficia de acest spor de noapte deoarece numărul de ore lucrate noaptea este de doar două. Chiar și din totalul orelor lucrate lunare, dacă s-ar munci zilnic în același mod, 2 ore (22:00 – 00:00) din totalul de 8 ore ar reprezenta doar 25%, deci sub pragul de 30%.
Este important de menționat că sporul de noapte se acordă atât în privat, cât și la stat. Pentru bugetari, sporul de noapte nu intră în calculul plafonului de 30% pe ordonator principal de credite care împiedică creșterea sporurilor peste un anumit nivel.
Sporul de tură
Pe de-altă parte, sporul de tură reprezintă o facilitate ce se acordă doar în sistemul bugetar și este reglementat de Legea-cadru privind salarizarea unitară. Sporul de tură se acordă în cuantum de 15%, înlocuindu-l pe cel de noapte.
„În unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, personalul care lucrează lunar în toate cele trei ture, precum şi personalul care lucrează în două ture în sistem de 12 cu 24 pot primi, în locul sporului pentru munca prestată în timpul nopţii, prevăzut la art. 20 din prezenta lege, un spor de 15% din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture”, prevede art. 1, Cap. II, Anexa II din Legea 153/2017.
Diferența majoră este la modul în care munca este împărțită în ture.
Conform Regulamentului din 2004 privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzirlor în unitățile publice din sistemul sanitar: „Personalul din unităţile publice cu paturi din sectorul sanitar, care lucrează în locurile de muncă unde activitatea se desfăşoară în 3 ture, pentru a beneficia de sporul prevăzut pentru activitatea desfăşurată în 3 ture are obligaţia de a presta lunar un număr egal de zile în tura a 2-a şi tura a 3-a. Numărul de zile în care îşi desfăşoară activitatea în tura a 2-a şi a 3-a va fi stabilit de consiliul de administraţie al fiecărei unităţi publice sanitare, pe bază de grafice lunare, în aşa fel încât să se asigure continuitatea activităţii”.
Acolo unde este în două ture, nu există obligativitatea ca persoana să fi lucrat atât de noapte, cât și de zi în aceeași lună. Poate să fi lucrat o zi de noapte și 11 de zi fără a fi vreo problemă.
Diferențe de calcul
Sporul de noapte se aplică doar orelor de noapte lucrate în condițiile reglementate de Codul muncii. O oră de noapte lucrată o dată pe săptămână nu-i aduce unui salariat dreptul de-a beneficia de spor de noapte decât dacă nu-și negociază altfel prin contractul colectiv de muncă.
Sporul de noapte, astfel, se poate aplica unui număr de doar opt ore. Procentual, sporul de noapte este mai mare - 25% vs. 15%. În practică, trebuie să ne raportăm la numărul de ore lucrate, deoarece cel de noapte se acordă doar orelor din intervalul 22:00 - 6:00, în timp ce acela de tură se acordă tuturor orelor lucrate în tură.
Pentru a simplifica lucrurile presupunem că salariul la care se calculează sporul de tură/noapte este de 120 lei într-o zi lucrătoare. Persoana lucrează de la 18:00 la ora 06:00, iar programul de lucru este în ture de câte 12 ore. În cazul de față lucrează maximul de ore de noapte – 8 ore.
- Dacă persoana ar primi spor de tură, aceasta ar beneficia de 120 lei + 120 lei x 15% = 138 lei.
- Dacă persoana ar primi spor de noapte, aceasta ar beneficia de 120 lei + 120 lei * (8 ore / 12 ore) * 25% = 140 lei.
Să presupunem că lucrează în medie 12 ore pe lună și că ar munci doar acest tip de tură (18:00 – 6:00). În acest caz, dacă ar primi :
- Spor de tură, ar beneficia de 138 lei x 12 = 1.656 lei.
- Spor de noapte, ar beneficia de 140 lei x 12 = 1.680 lei (cu 1,5%).
Calculul se schimbă atunci când din cele 12 ture, ajunge să lucreze 1 tură de zi (06:00 – 18:00). În acest interval nu ar primi spor de noapte, dar dacă ar lucra în tură tot 120 lei + 120 lei x 15% = 138 lei.
La cele 12 ture lucrate lunar, persoana ar primi:
- Spor de tură: 138 lei x 12 = 1.656 lei.
- Spor de noapte, ar beneficia de 140 lei x 11 + 120 lei = 1.660 lei.
Diferența este modică, iar atunci când persoana trece pragul de două ture de zi și două de noapte, atunci sporul de tură devine clar mai avantajos. Sporul de noapte îi ajută pe cei care lucrează doar de noapte, însă pentru restul personalului care poate are mai multe ture de zi, acordarea acestuia duce la o diminuare a posibilităților de câștig
Probleme practice de interpretare
Din discuții cu lideri de sindicat, am identificat invocarea de către conduceri a HG nr. 281/1993, care oferă posibilitatea acestui spor doar pentru cei care lucrează în trei ture:
Art. 11 (2) : „În unităţile sanitare, de asistenţa socială şi de ocrotire, unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, personalul care lucrează lunar în toate cele trei ture poate primi, în locul sporului prevăzut la alin. (1), un spor de 15% din salariul de baza pentru orele lucrate în cele trei ture”.
HG 281/1993 nu se mai aplică din 2010 când a fost înlocuit de Legea-cadru 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Pentru reglementarea sporului de tură astăzi trebuie să ne raportăm la Art. 1, Cap. II, Anexa II din Legea 153/2017.
Atenție! Sporurile în sistemul sanitar, dar și de stat sunt înghețate la valoarea din 2018, conform OUG 114/2018. Salariul de bază pe care, astăzi, o asistentă medicală îl primește nu este și acela la care ne raportăm când calculăm sporul ei, tocmai din cauza acestor înghețări succesive.
Comentarii articol (0)