ACTUALIZARE (03.01.2025): Proiectul a fost clasat, astfel că nu se poate aplica.
__________
Ca să se aplice, proiectul de lege cu facilitățile fiscale pentru start-up-uri trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Mai exact, vizate de facilități sunt persoanele fizice care lucrează pentru o companie cu o vechime de cel puțin un an, care a obținut, cumulat, o finanțare de minimum 100.000 euro. Din această finanțare, minimum 80% trebuie să provină de la un fond de investiții, un business angel sau un capital de risc, iar restul până la 100% trebuie să provină orice alte surse de finanțare (cu excepția aportului propriu de capital).
„Scutirea este aplicabilă pentru societățile care au cel puțin un an de funcționare și este valabilă până la momentul la care numărul de angajați cu normă întreagă ai companiei depășește 50 de persoane sau până la momentul la care s-au împlinit doi ani de la acordarea reducerii fiscale inițiale, oricare dintre aceste momente intervine mai devreme”, scrie în document.
Taxele salariale reduse ar consta, mai precis, în:
- scutire de impozitul pe venit (cotă: 10%);
- reducerea contribuției la pensii la 20% (cotă întreagă: 25%);
- reducerea contribuției la sănătate la 5% (cotă întreagă: 10%).
Impozitul pe venit și contribuțiile la pensii și sănătate sunt datorate de salariați, însă de declararea și plata lor se ocupă efectiv angajatorul. Singura taxă datorată în mod expres de angajatori este contribuția asigurătorie pentru muncă (cotă: 2,25%).
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)