ACCES PREMIUM
De ce premium?
Măsură antiabuz
Cei care au o microfirmă inactivă nu pot înființa o nouă companie care să aplice tot impozitul micro
O modificare operată la început de 2024, la regimul impozitului micro, care părea a fi în avantajul contribuabililor se dovedește a fi, de fapt, o măsură antiabuz, atrag atenția specialiștii. Mai precis, cei care au o microfirmă inactivă nu pot înființa o companie nouă care să aplice tot impozitul micro, ci trebuie să aplice impozitul pe profit.
Articolul continuă mai jos
„Este o modificare adusă legislației fiscale, și anume că societățile care au avut activitatea suspendată la Registrul comerțului rămân microîntreprinderi. La prima vedere părea o modificare interesantă, chiar generoasă, după care m-am lămurit că nu este o modificare generoasă pentru contribuabil, ci pentru Ministerul Finanțelor. Dacă n-aveți alte societăți și respectați condițiile, puteți să rămâneți microîntreprindere. Aveți un termen, în cazul în care n-aveți salariat sau dacă se întâmplă ceva cu contractul de mandat, ca să îndepliniți toate condițiile, potrivit unei modificări recente aduse Codului fiscal.În ceea ce privește aceste societăți care erau în inactivitate, problema a fost că erau acționari care aveau societăți trecute în inactivitate comercială la Registrul comerțului (societăți care erau trecute de multișor: 2022-2023). Doar că acele persoane și-au făcut o societate nouă cu gândul să profite, totuși, ca să fie microîntreprindere pe o societate nouă. Acolo, Ministerul Finanțelor a zis așa: «Dacă tu, când ți-ai suspendat activitatea, ai fost micro, eu te țin în evidența mea microîntreprindere. Când tu îți faci o societate nouă (tu, ca acționar cu peste 25%) nu mai poți să fii microîntreprindere tocmai pentru că ai o microîntreprindere, chiar dacă acea microîntreprindere este în inactivitate la Registrul comerțului». Deci, a fost un «șah mat» care a fost dat persoanelor care au vrut să profite prin înființarea unor microîntreprinderi noi”, a explicat recent, la un eveniment online organizat de avocatnet.ro,
Mirela Păunescu, Expert contabil și Consultant fiscal.
Este vorba, mai precis, despre
o modificare dată prin OUG 115/2023, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2024. La acel moment s-a stabilit că, dacă o microîntreprindere se află în inactivitate temporară înscrisă în Registrul comerțului, aceasta continuă să fie plătitoare de impozit micro pentru întreaga perioadă în care înregistrează situația de inactivitate.
Ulterior, la reluarea activității, trebuie îndeplinite următoarele condiții pentru ca firma să rămână mai departe microîntreprindere:
- cea privind deținerea de către persoane private a capitalului social;
- cea privind deținerea de peste 25% la o singură microfirmă de către acționari/asociați;
- cea privind depunerea la termen a situațiilor financiare anuale.
În plus, în 30 de zile de la înregistrarea mențiunii reluării activității în Registrul comerțului trebuie îndeplinită și condiția privind existența a cel puțin un salariat.
Așadar, această măsură
s-a dovedit a fi, de fapt, una antiabuz, pentru persoanele care ar fi vrut să „ocolească” restricția de a deține o singură firmă plătitoare de impozit micro.
Citește mai mult despre
impozit micro,
microintreprinderi,
firme inactive,
firma inactiva,
contribuabili inactivi,
inactivitate,
inactivitate onrc,
inactivitate temporara,
OUG 115/2023 modificari fiscale si bugetare,
persoane juridice,
impozit pe profit
Specialiști citați în acest articol
Mirela Păunescu
Consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București
Cu o experiență de peste 20 ani, Mirela oferă consultanță de specialitate pe probleme de fiscalitate, raportări financiare conform IFRS sau sustenabilitate și servicii de formare profesională internă pentru companii multinaționale și naționale.
Fiind implicată în forurile de conducere ale organismelor de supervizare ale sectorului financiar contabil din România, de-a lungul timpului, Mirela a coordonat departamentele responsabile cu emiterea de reglementări legislative proprii, învățământ, publicații și altele, participând activ și în procesul de transpunere în România a legislației europene cu impact în domeniul financiar-contabil.
Mirela acoperă industrii precum: Pharma, Apărare, Producție, Imobiliare, Servicii și Comerț de bunuri diverse etc.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)