Conform Legii 273/2004 privind procedura de adopție, adoptatorul sau, opțional, oricare dintre soții familiei care realizează venituri supuse impozitului pe venit din activități salariale, independente, drepturi de autor sau activități agricole, pot beneficia de un concediu de acomodare de până la doi ani.
Acest concediu include perioada în care copilul este încredințat familiei pentru adopție și este însoțit de o indemnizație lunară, care poate fi acordată începând cu data punerii în executare a hotărârii judecătorești de încredințare a copilului pentru adopție.
Salariații aflați în concediu de acomodare au dreptul la o indemnizație care este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.
Cuantumul indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință (ISR) și nu poate depăși 8.500 lei. Având în vedere că valoarea ISR în anul 2025 este de 660 lei, rezultă că indemnizația de acomodare se situează între 2.244 lei și 8.500 lei.
În cazul în care persoana adoptă un alt copil în termen de 12 luni de la finalizarea concediului de acomodare anterior, iar noua indemnizație rezultată din calcul este mai mică decât cea anterioară, se menține cuantumul indemnizației acordate pentru copilul adoptat anterior. Astfel, în cazul unei a doua adopții, indemnizația lunară va fi cel puțin la nivelul celei anterioare.
Atenție! Angajatorii sunt obligați să permită salariaților să intre în concediu de acomodare. Pe durata concediului de acomodare, angajatul beneficiază de protecție împotriva concedierii, cu excepția situațiilor de reorganizare judiciară, faliment sau desființare a companiei. Perioada concediului este considerată vechime în muncă și este luată în calcul pentru pensie, șomaj și alte drepturi sociale.
În cazul în care angajatorii nu respectă obligația de a acorda concediul de acomodare, aceștia riscă amenzi între 1.000 și 2.500 de lei.
Procedura de acordare a concediului de acomodare și a indemnizației
Concediul și indemnizația de acomodare se acordă pe baza cererii persoanei îndreptățite, la care se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau, după caz, de încuviințare a adopției, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcția în a cărei rază administrativ-teritorială a fost protejat copilul, precum și dovada intrării efective în concediu ori a suspendării activității.
Cererea, însoțită de documentele doveditoare, se depune și se înregistrează la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană sau a municipiului București, în funcție de raza teritorială în care persoana îndreptățită își are domiciliul sau reședința.
Conform legislației, pe durata concediului de acomodare, persoana îndreptățită poate obține venituri fără a pierde indemnizația, în următoarele situații:
- realizează venituri în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
- primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora;
- realizează, pe perioada concediului de acomodare, venituri supuse impozitului prin desfășurarea efectivă a unei activități, (alta decât cea suspendată ca urmare a intrării în concediul de acomodare), al căror nivel nu depășește de opt ori cuantumul minim al indemnizației de creștere a copilului. Mai exact, 2,5 ori valoarea ISR, înmulțit cu opt, adică 13,200 (valabil în 2025).
În plus, adoptatorii pot solicita stimulentul de inserție atunci când se întorc la activitatea profesională, potrivit reglementărilor prevăzute în OUG nr. 111/2010.
Stimulentul de inserție este suma de bani pe care statul o acordă persoanelor care se întorc la muncă înainte ca copilul să împlinească vârsta de doi sau trei ani, dar și celor care revin la muncă după finalizarea concediului de creștere.
Comentarii articol (0)