ACCES PREMIUM
De ce premium?
O firmă din domeniul farma a obținut la ICCJ restituirea TVA-ului aferent taxei clawback. Rambursarea acoperă șapte ani, depășind perioada standard de prescripție
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a luat o decizie (definitivă) de referință prin care a stabilit că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să restituie 12 milioane de euro unei companii din domeniul farmaceutic, reprezentând TVA-ul aferent taxei clawback, conform unui comuncat de presă remis redacției noastre. Vorbim de prima decizie de acest gen din România, aceasta având potențialul de a influența semnificativ întregul domeniu farmaceutic, mai ales pentru că restituirea s-a decis pentru o perioadă ce depășește perioada de prescripție de cinci ani.
Articolul continuă mai jos
„Astfel, chiar dacă, începând cu martie 2024, jurisprudența CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene - n. red.) pe această speță a fost transpusă în Codul fiscal, conform unei practici constante a ANAF, nu se recunoaște efectul hotărârilor CJUE de la data aplicării introducerii taxei clawback, ci doar de la data modificării Codului fiscal. Acest fapt presupune necesitatea, pentru contribuabilii care doresc să-și recupereze TVA-ul aferent taxei clawback, de a se adresa instanțelor de judecată pentru recunoașterea dreptului lor”, scriu specialiștii de la Băncilă, Diaconu și Asociații și EY România, care au fost implicați în speța de la ICCJ în mod direct.
ICCJ a confirmat că taxa clawback, plătită în cadrul
contractelor cost-volum, reprezintă o reducere comercială care influențează baza de impozitare a TVA-ului. Astfel,
TVA-ul aferent acestei taxe trebuie restituit contribuabililor.
„ICCJ a ținut cont de principiile jurisprudenței CJUE și a confirmat susținerile EY, în sensul că plata taxei clawback în cadrul contractelor cost-volum are natura unei restituiri din veniturile obținute din vânzarea de medicamente și reprezintă, ca atare, o reducere comercială cu implicații asupra bazei de impozitare a TVA. Drept urmare, TVA-ul aferent acestei taxe trebuie restituit contribuabililor. Această concluzie este întărită de faptul că o parte din sumele decontate de Ministerul Sănătății pentru medicamentele compensate vândute către consumatorul final se întorc direct către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sub forma taxei clawback, această taxă fiind direct legată de volumul de medicamente compensate și vândute peste limita bugetată în acest sens.Cu alte cuvinte, pentru perioadele în care contribuabilii au fost obligați la plata taxei clawback, aceștia au putut dispune de o sumă ce a corespuns prețului de vânzare al medicamentelor compensate către farmacii/ spitale/ centre de dializă, diminuat cu taxa clawback, deși TVA aferentă acestor livrări a fost plătită către bugetul de stat în întregime (la prețul de vânzare, fără ca acesta să fie diminuat cu taxa clawback)”, este detaliat în comunicatul citat.
Această decizie poate avea un
impact financiar semnificativ asupra companiilor din domeniul farmaceutic, având în vedere cuantumul mare al taxei clawback. Contribuabilii afectați nu doar că pot solicita rambursarea TVA-ului, ci pot beneficia și de
dobânda fiscală, care se ridică la 7,3% pe an, plus
rata inflației, având în vedere că dobânda a fost negativă pentru o perioadă îndelungată.
Foarte important în speța de la ICCJ este că
rambursarea TVA a fost dispusă pentru o perioadă fiscală de șapte ani - adică peste termenul standard de prescripție de cinci ani. Acest fapt deschide calea pentru contribuabili de a solicita rambursări chiar și pentru sumele care, în mod normal, ar fi fost considerate prescrise, subliniază specialiștii.
Această decizie a ICCJ nu doar că oferă o oportunitate financiară pentru companiile din domeniul farmaceutic, ci subliniază și importanța respectării jurisprudenței CJUE de către autoritățile naționale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)