ACCES PREMIUM
De ce premium?
Retragerea SUA din acordul privind impozitul minim global NU înseamnă că acesta va fi suspendat sau eliminat de UE, spun specialiștii
Cu toate că Statele Unite ale Americii (SUA) au anunțat recent retragerea din acordul privind implementarea impozitului minim global de 15%, specialiștii de la PwC România spun că nu se așteaptă ca Uniunea Europeană (UE) să suspende sau să elimine legislația specifică. O parte dintre țările UE, printre care și România, deja au transpus la nivel național regulile așa-zisului Pilon 2.
Articolul continuă mai jos
Una dintre primele decizii luate de noua Administrație Trump a fost chiar
retragerea SUA din acordul privind impozitul minim global - o poziție destul de diferită de cea a Administrației Biden, scrie
Reuters. Chiar și așa, reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spun că vor să continue discuțiile cu SUA pe această temă.
În aceste condiții, apare întrebarea dacă nu cumva
UE va renunța la implementarea Pilonului 2? Pe scurt, răspunsul este nu. Ce s-ar putea întâmpla, însă, este să urmeze negocieri care să facă Administrația Trump să se răzgândească.
„Nu ne așteptăm ca legislația aceasta a Pilonului 2 să fie abrogată în țările care au transpus-o deja. Pentru că deja s-au făcut o serie întreagă de eforturi și deja s-a cheltuit foarte mult și la nivelul companiilor cu transpunerea regulilor. Și, din ce am văzut noi, UE nu-și dorește asta. Ce se poate întâmpla, în schimb, este ca regulile să se schimbe în favoarea SUA. Apropo de excepția asta de UTPR (undertaxed payments rule, adică regula profiturilor subimpozitate - n. red.), ar putea, eventual, deveni o excepție permanentă. Nu zic că o să se întâmple, ci rămâne să vedem. Am mai văzut și anumite reacții din mediul de afaceri din UE - de exemplu, în Germania am văzut o scrisoare emisă de anumite companii care au spus că au făcut o presiune ca să se scoată regulile Pilonului 2 tocmai din cauza reacției SUA. Se temeau că SUA ar putea să vină cu tarife suplimentare sau cu anumite taxe suplimentare către companiile din UE. E foarte interesant subiectul și o să vedem în continuare ce se va întâmpla. (...)Sincer, din ce am văzut și noi până acum, nu am sesizat indicații că se dorește, de către UE, amânarea acestui impozit. Clar, țările care n-au transpus legislația Pilonului 2 până acum sunt influențate de poziția SUA. India deja a declarat că va mai aștepta. China nu vedem să-l transpună. Dar, la nivelul UE, noi ne gândim că se va merge înainte cu impozitul acesta, pentru că pare că nu vor să cedeze în fața SUA. Asta chiar dacă cei din SUA au declarat că vor încerca să contrabalanseze impozitarea aceasta cu alte impozite aplicate de SUA. De-asta spuneam că nu m-aș aștepta să se abroge legislația sau să se pună în așteptare legislația în UE, la țările în care s-a transpus, ci, mai degrabă, să se introducă, poate, în contextul negocierii, anumite facilități pentru SUA (sau anumite excepții temporare sau nu). E clar că UE vrea să continue trendul acesta globalist. Acum, rămâne să vedem până unde poate merge”, a explicat, la un eveniment online recent organizat de avocatnet.ro,
Florin Rizea, International Tax Director la PwC.
România se numără printre statele care deja au implementat impozitul minim global la nivel național, conform Legii 431/2023 (obligație impusă printr-o directivă europeană), care se aplică efectiv începând cu anul fiscal 2024. Pentru a vedea ce alte state au mai implementat regulile Pilonului 2, cei de la PwC pun la dispoziție
o aplicație interactivă.
Prin această măsură, ideea este de
a impozita afacerile marilor companii (multinaționalele și grupurile naționale mari)
la același nivel (15%), indiferent unde sunt stabilite. Chiar dacă în România impozitul pe profit are o cotă standard de 16%, diferitele facilități fiscale aplicabile pot face ca atunci când vorbim de cota efectivă de impozitare să se ajungă sub 15%.
Citește și: Impozitul minim global: Care sunt cele trei reguli de impozitare și care dintre ele se aplică efectiv în România.
Citește mai mult despre
Directiva impozit minim pe profit de 15%,
impozit pe profit,
Legea 431/2023,
persoane juridice,
multinationale,
grupuri de firme
Specialiști citați în acest articol
Florin Rizea este International Tax Director în departamentul de taxe directe al PwC Romania, având o experiență de peste 17 ani în consultanță fiscală, atât pentru clienți interni cât și internaționali. Activitatea sa cuprinde diverse servicii fiscale, printre care asistența în proiecte de restructurare, due-diligence, gestionarea inspectiilor desfășurate de autorități, revizii fiscale, și suport pentru transpunerea și interpretarea directivelor europene, cum ar fi Pillar 2, DAC6, DAC 7.
De asemenea, Florin este implicat în procesul de clarificare și modificare a legislației fiscale locale, contribuind activ în grupurile de lucru ale asociațiilor de afaceri.
Prin prezentări și cursuri tehnice, el promovează educația în domeniul fiscal, având un impact semnificativ în îmbunătățirea cunoștințelor și înțelegerii aspectelor fiscale complexe.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)