„Ideea, aici, este că discutăm despre două calcule - calculul de impozit pe profit (respectiv impozitul minim pe cifra de afaceri, dacă ne calificăm pe acesta) și calculul de la Pilonul 2. Ele interacționează în sensul că, la calculul de la Pilonul 2, ne bazăm pe impozitul plătit pe regulile din Codul fiscal. Și, aici, la partea aceasta de facilități fiscale, e o altă discuție, separată de impozitul minim pe cifra de afaceri. Mai are sens să aplicăm facilitățile fiscale dacă oricum, când facem calculul de la Pilonul 2, acestea ne duc într-o cotă efectivă de impozitare mai mică (eventual, scădem sub 15% și va trebui să plătim un impozit pe Pilonul 2 și, atunci, se anulează efectul lor)?
Este important, aici, să facem mai multe estimări, ca să vedem unde unde ne situăm. Pentru că, dacă avem o cotă efectivă de impozitare mult peste 15%, facilitățile aplicate la impozitul pe profit ne vor ajuta, pentru că am plătit un impozit pe profit mai mic. În situațiile în care avem o cotă efectivă de impozitare sub 15%, da, acolo nu ne va ajuta partea aceasta de facilități fiscale, pentru că la impozitul pe profit le-am aplicat și suntem taxați pe partea aceasta de Pilon 2, pe de altă parte. Dar, având în vedere că noi, când am făcut calculul de impozit profit, am plătit un impozit pe profit mai mic în momentul T0, chiar dacă plătim pe Pilonul 2 mai târziu (pentru că, practic, termenele de declarare și plată sunt după partea de impozit pe profit), atunci am câștigat măcar bucata aceasta dintre calculul de impozit pe profit și calculul de Pilon 2 și tot putem s-o vedem ca pe un ajutor. (...)
Problema cu facilitățile fiscale, dacă ar fi să spunem așa, este că, în contextul Pilonului 2, avem un anumit termen specific pentru facilități fiscale acoperite de legislația Pilonului 2 și facilitățile din România nu respectă acea definiție. Prin urmare, nu putem să le considerăm la calculul de Pilon 2, ca să ne ajute la cota efectivă de impozitare, și, atunci, rămânem cu diferența aceasta între calculul de impozit pe profit și calculul de Pilon 2, pentru că nu le putem lua în calcul ca facilități la calculul de Pilon 2, ca să ne ducă într-o cotă efectivă de impozitare mai mare”, a explicat recent, la un eveniment online organizat de avocatnet.ro, Florin Rizea, International Tax Director la PwC.
Dincolo de această chestiune, este bine de știut că reprezentanții mediului de afaceri sunt în discuții cu autoritățile pentru îmbunătățirea mecanismului local al impozitului minim global, în ceea ce privește facilitățile.
„Unele țări, cum ar fi Ungaria, și-au modificat legislația fiscală națională și și-au transformat facilitățile pe care le aveau în facilități acoperite de Pilonul 2 - așa-anumitele credite fiscale rambursabile calificate. Așa se numesc ele în accepțiunea Pilonului 2, avem o definiție pentru asta. Și, atunci, au schimbat legislația și îi ajută și pe Pilonul 2. La noi, în România, au început deja discuțiile cu autoritățile pe facilitatea de cercetare-dezvoltare, pentru a fi transformată legislația pe zona aceasta într-o facilitate acoperită de Pilonul 2. Nu s-au tranșat încă discuțiile, dar ne-am bucurat să vedem deschiderea autorităților în această privință. Noi am întrebat dacă, după cercetare-dezvoltare, putem să mergem și cu sponsorizarea, și cu celelalte facilități? Ei au zis să discutăm despre prima facilitate și vedem ulterior”, a spus specialistul.
Directiva europeană 2.523/2022 privind impozitul minim global (Pilonul 2) este transpusă în România prin Legea 431/2023, care se aplică efectiv începând cu anul fiscal 2024. Prin această măsură, ideea este de a impozita afacerile marilor companii (multinaționale și grupuri naționale mari) la același nivel (15%), indiferent unde sunt stabilite.
Citește și:
- Impozitul minim global: Care sunt cele trei reguli de impozitare și care dintre ele se aplică efectiv în România;
- Impozitul suplimentar pentru firmele de petrol și gaze și cel suplimentar pentru bănci NU se iau în calcul la determinarea impozitului minim global;
- Retragerea SUA din acordul privind impozitul minim global NU înseamnă că acesta va fi suspendat sau eliminat de UE, spun specialiștii.
Comentarii articol (0)