Bilanțurile interimare pot fi întocmite numai în baza unei inventarieri a patrimoniului, iar dividendele interimare pot fi împărțite numai în baza bilanțurilor interimare, în măsura în care există profit de împărțit. Ulterior, situațiile financiare interimare se transmit la unitățile Ministerului Finanțelor în 30 de zile de la aprobarea lor în adunarea generală a asociaților.
Impozitul pe dividende se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele, conform Codului fiscal. Pentru dividendele distribuite, dar neplătite în anul distribuirii (inclusiv cele interimare), impozitul se achită până la data de 25 ianuarie a anului următor distribuirii. Obligația de declarare și plată aparține societății care distribuie și achită dividendele către persoane fizice. De precizat că, începând din 2025, impozitul pe dividende a crescut de la 8% la 10%.
Declararea veniturilor din dividende și a contribuției aferente la sănătate (10%), prin declarația unică, se face până la termenul anual din 25 mai, iar plata efectivă a contribuției se face în anul următor celui de obținere a veniturilor. Obligația de declarare și plată aparține persoanei fizice care a încasat dividende. Informații mai multe despre taxarea dividendelor în 2025 pot fi găsite aici.
Regulile pentru distribuirea profitului sub formă de dividende sunt prinse în Legea 31/1990, în Legea 82/1991 și în ordinele de aplicare date de Ministerul Finanțelor. Dividendele se pot distribui anual, după aprobarea situațiilor financiare pe anul anterior, sau trimestrial, în timpul anului, după aprobarea situațiilor financiare interimare (regularizarea se face odată cu situațiile financiare anuale).
Atenție! Nu uita că pentru distribuirea de dividende interimare din 2024 firmele trebuie să facă o regularizare la început de 2025, care poate implica inclusiv ajustări la impozitul aferent. La fel se va proceda la început de 2026 pentru interimarele distribuite și plătite în 2025.
Te-ar putea interesa și:
- Dividende: O instanță a decis că NU vorbim de plăți fragmentate dacă se dau multiple hotărâri AGA pentru a evita plafonul zilnic de plăți în numerar. Contabilul care a câștigat procesul: Nu recomand practica;
- Care e diferența între dividende interimare și dividende distribuite din rezultate reportate? Numai primele necesită o regularizare;
- O alternativă la dividende: Cum poți scoate din firmă mai mulți bani decât valoarea capitalului social - două modalități atipice de reducere a capitalului;
- Directiva Faster: Reguli noi pentru reducerea dublei impozitări, în cazul dividendelor și dobânzilor obținute de investitorii transfrontalieri, se vor aplica din 2030.