- Legea prevede subvenții și pentru angajarea șomerilor peste 45 ani, a celor care sunt părinți unici, a șomerilor de lungă durată, tinerilor NEET, persoanelor cu handicap sau tinerilor cu risc de marginalizare.
- Aceste subvenții se acordă doar în limita fondurilor disponibile în buget.
- Guvernul a avut o poziție negativă față de extinderea categoriilor de beneficiari, argumentând că aceste persoane beneficiază deja de sprijin ca șomeri înregistrați.
„Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni”, prevede acum Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Începând de vineri însă, categoriilor de mai sus li se adaugă și cea a persoanelor care sunt victime ale violenței domestice protejate prin ordin de protecție sau ale traficului de persoane și care nu au putut ocupa un loc de muncă în rândul beneficiarilor de servicii gratuite de formare profesională. Noutatea e adusă de Legea nr. 45/2025, care intră pe 11 aprilie în vigoare.
Pe site-ul ANOFM există o secțiune întreagă dedicată subvențiilor pe care angajatorii le pot cere de la stat pentru angajarea unor categorii vulnerabile de oameni. La fiecare există o listă întreagă de documente necesare pentru dosarul de subvenție, însă cel mai important lucru pentru acordarea acesteia este să existe bani alocați pentru asta. Mai exact, bugetul poate sprijini un număr limitat de companii, chiar dacă mult mai multe ar îndeplini condițiile. De pildă, Ministerul Muncii „se lăuda” anul trecut cu un buget de 896 milioane de lei pentru susținerea angajării șomerilor din categoriile vulnerabile, promisiunea fiind atunci că până în mai 2024 urmau a fi încheiate convențiile aferente solicitărilor eligibile depuse de către angajatori pentru aproximativ 32.000 de șomeri încadrați în muncă. Anul acesta însă nu a fost comunicată public alocarea bugetară, însă a fost prezentată în februarie o alocare de 30 de milioane de euro din fonduri europene și naționale pentru sprijinirea integrării profesionale și dezvoltării competențelor tinerilor sub 30 de ani - subvenția este tot de 2.250 de lei/ucenic/lună. Celelalte categorii de lucrători vulnerabile nu au fost însă menționate expres nicăieri.
În acest context, este dificil de crezut că pentru angajarea persoanelor care sunt victime ale violenței domestice ori ale traficului de persoane se vor acorda subvenții în 2025 - ele nu aveau cum să fie luate în calcul pentru bugetul pe anul acesta. E mai probabil însă ca de anul viitor să se dea bani și pentru angajarea acestor persoane.
Aceeași Lege 76/2002 mai prevede subvenția de 2.250 de lei și pentru angajarea persoanelor cu handicap, spre exemplu, dacă vorbim de angajatorii cărora nu le revine această obligație (cei care au sub 50 de angajați), dar și pentru angajarea unor șomeri care ar mai avea cel mult cinci ani până la pensionare.
Mai există, de exemplu o subvenție pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare, beneficiari ai contractelor de solidaritate; angajatorii beneficiază lunar pentru fiecare persoană angajată din această categorie de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referință. De asemenea, Legea internshipului dă posibilitatea solicitării unei subvenții (unice) de aproape 1.000 de euro pentru fiecare contract de internship care a devenit un contract de muncă la finalizarea programului de internship.
Pe hârtie, legea prevede numeroase exemple prin care statul sprijină angajarea diverselor categorii de persoane, însă ceea ce e prevăzut în lege trebuie să fie dublat și de existența unor fonduri. Altfel, subvențiile rămân accesibile doar la nivel teoretic. Totodată, trebuie spus că multe dintre subvențiile prevăzute de legile din România pentru angajatori nu mai reflectă costurile salariale din prezent, fiind absolut necesară aducerea lor în prezent și, apoi, indexarea acestor sume anual.
Guvernul nu a susținut modificarea legii în sensul includerii și acestor beneficiari
Avizul Guvernului pe proiectul de lege devenit Legea 45/2025 a fost unul negativ. În primul rând, au spus cei din Guvern, beneficiarii avuți în vedere de proiect (acum, Legea 45) beneficiază deja de sprijin în condițiile Legii nr. 76/2002 prin faptul că au calitatea de șomeri înregistrați la agențiile de muncă, se pot înscrie pentru cursuri de formare etc.; cu alte cuvinte, nu ar fi fost nevoie de menționarea lor ca o categorie expresă în privința subvenției de 2.250 de lei. În al doilea rând, a spus Guvernul, proiectul conținea aspecte lipsite de claritate, precum sintagma „nu au putut ocupa loc de muncă”, care se regăsește ca atare în legea recent publicată, nefiind clar de ce persoanele respective nu au putut ocupa un loc de muncă.
În ceea ce privește impactul bugetar al proiectului devenit Legea 45/2025, inițiatorii s-au mulțumit cu precizarea că este imposibil de conturat acest impact întrucât nu avem o statistică oficială a persoanelor aflate în această situație.