Accesul la Reges-Online este literalmente la un click distanță, cea mai facilă modalitate de accesare fiind prin intermediul contului ROeID (identitatea digitală pusă la dispoziție de statul român pentru a facilita accesul la diverse platforme instituționale). O altă variantă de creare a contului de salariat în Reges-Online este un drum la inspectoratul teritorial de muncă apropiat, unde sunt amplasate terminale speciale pentru accesul în registru.
Într-un articol recent arătam care sunt avantajele accesului la Reges-Online și de ce toți angajații din România ar trebui să-și facă un cont în registru. Una dintre acțiunile disponibile în registru, odată ce am dobândit acces, este aceea de a obține un extras individual de la locul de muncă (actual sau unul anterior) sau un extras centralizator de la mai mulți angajatori la care salariatul a lucrat în ultimii ani (se poate cere fie pe perioada „2011 - prezent” , fie pe perioada „2006 - 2011”). Extrasele se obțin pe loc și rămân în istoricul acțiunilor utilizatorului în contul său.
Dincolo de posibilitatea de a le folosi în diverse demersuri, extrasele fiind semnate electronic de Inspecția Muncii, ele reprezintă un mod de a verifica în ce măsură angajatorii au transmis în mod corect, conform contractului, informații esențiale din contractele de muncă.
Notă: Orice document semnat cu semnătură electronică (calificată) este valabil ca atare doar în mediul electronic. Deși tipărirea extraselor e posibilă chiar din platformă, odată ce le deschidem pentru vizualizare, ele nu sunt valabile în format tipărit decât dacă sunt semnate olograf de angajator sau de un reprezentant ITM.
Extrasul individual
Putem obține din registru un extras individual, selectând angajatorul care ne interesează și formatul extrasului (PDF, XLSX, CSV). De asemenea, putem bifa dacă să apară sau nu salariul în extras (în caz că vrem să folosim extrasul la angajare/concurs și nu vrem să arătăm care e nivelul salarial).
Ce vedem în extrasul individual? Tipul contractului, numărul și data de la care acesta produce efecte, salariul brut, ocupația (conform COR), norma de muncă, repartizarea timpului de muncă, putem vedea toate modificările importante făcute pe contract și transmise în registru anterior (cu privire la funcție, salariu, normă de muncă etc.), putem vedea sporurile, dacă există, vechimea în specialitate, eventualele suspendări ale contractului (aici vor apărea la un moment dat și concediile medicale) sau eventualele perioade de detașare.
Extrasul individual ne poate oferi indicii, dacă e cazul, cu privire la existența unor nereguli în cele declarate de angajator - de pildă:
- un telesalariat constată că, de fapt, nu este înregistrat cu clauză de telemuncă, ci cu contract obișnuit;
- apare un program de muncă ce nu reflectă realitatea;
- apare o normă de muncă incorectă;
- angajatul poate constata că, deși lucrează de mai mult timp la angajatorul X, contractul său figurează cu o dată diferită în sistem (mai târziu înregistrat, adică);
- lipsesc anumite componente ale salariului etc.
Extrasul centralizator
Acest extras aduce laolaltă lista contractelor active, în ordinea crescătoare a datei de început a contractului, lista contractelor încetate (în aceeași ordine) și lista contractelor cu angajatori radiați (în aceeași ordine), dacă e cazul. Aici, informațiile pentru fiecare loc de muncă în parte sunt ceva mai puține decât în cazul extrasului individual: vedem angajatorul, perioada contractuală, norma de muncă și ocupația.
Acest extras arată fie perioada 2011 - prezent, fie perioada 2006 - 2011 (nu există înregistrări mai devreme de 2006 întrucât înainte nu exista un registru precum este Reges).
„Dacă observi în registru o inadvertență poți să te adresezi angajatorului formulând o solicitare de modificare. Poți contacta angajatorul prin intermediul platformei REGES dacă este un angajator activ”, scrie în platformă, unde există o comandă inclusiv pentru a trimite o notificare angajatorului în scopul semnalării neconformităților în datele introduse în registru.
Comentarii articol (1)