Cu norme abia publicate în Monitorul Oficial, platforma Reges-Online este aproape gata de utilizare de către angajatorii și angajații din toată țară. Reges-Online înlocuiește, treptat, până pe 30 septembrie, actualul Revisal, adică registrul de evidență a salariaților pe care angajatorii îl folosesc de ani buni.
Informația „inaugurării” Reges-Online nu ar trebui să treacă nebăgată în seamă pe lângă niciun angajat - de ce? Pentru că vine să pună în practică ceva ce angajații așteptau sau își doreau demult - să aibă o formă de acces la datele pe care angajatorii le transmit, la nivel formal în relația cu statul, prin acest Revisal, dar și să obțină mai repede extrase privind vechimea.
Reges-Online, spre deosebire de Revisal, va avea, așadar, și o interfață pentru angajați, unde accesul se va face pe bază de cont. Câteva cuvinte despre cum se va obține acces, în mod concret:
- o primă variantă de acces facil în Reges-Online este prin contul ROeID - este varianta cea mai simplă și pe care eu o recomand; am utilizat contul propriu ROeID pentru a accesa varianta de testare a Reges-Online și pot să confirm că funcționează (pentru cei care nu știu ce este ROeID, e vorba de o identitate digitală ce facilitează autentificarea în diverse platforme online ale instituțiilor și autorităților publice - detalii, aici);
- o altă variantă este crearea contului în Reges-Online prin intermediul unor terminale care sunt amplasate în ITM-uri și care vor deveni, cel mai probabil, funcționale în curând; pentru asta însă e nevoie de un drum la ITM, în mod evident, ceea ce clar prezintă un mare incovenient în fața conectării prin ROeID, în cazul căruia crearea contului se poate face foarte simplu, doar cu telefonul mobil.
1. Accesul personal la propriile date și verificarea corectitudinii informațiilor
Una dintre cele mai importante noutăți pentru salariați este posibilitatea de a accesa oricând, în format online, informațiile personale introduse de angajator în registru - Reges-Online va avea și aplicație pe mobil, dar și versiune desktop. Această facilitate ne oferă șansa de a verifica dacă datele negociate și stabilite în contractul individual de muncă – precum salariul, funcția/ocupația, durata timpului de lucru sau repartizarea programului – au fost înregistrate corect de angajatori. Guvernul a precizat că noul sistem va asigura și „posibilitatea de verificare în timp real a înregistrării corecte a elementelor contractului individual de muncă”. Pentru că acum avem în față doar o versiune-test a Reges-Online, rămâne să așteptăm confirmarea acestor promisiuni în versiunea oficială a registrului. În Reges-Online, în baza contului personal, vom putea vedea contractele active de muncă, dar și contractele finalizate.
În Reges-Online vom putea vizualiza istoricul modificărilor efectuate de-a lungul timpului la contractul individual de muncă. Asta înseamnă că o să putem urmări succesiunea schimbărilor – de exemplu, trecerea de la un program de lucru la altul, majorarea salariului ori schimbarea funcției –, conferind o mai mare claritate asupra traseului profesional și a datelor oficiale înregistrate.
Firește, dreptul de acces se rezumă la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea unor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unor extrase din registru. Niciun angajat nu va putea să intervină asupra propriilor date, obligația de completare a Reges fiind, în definitiv, a angajatorului.
2. Primirea de notificări privind orice schimbare înregistrată de angajator
Reges-Online introduce posibilitatea ca salariații să fie anunțați în momentul în care angajatorul operează noi modificări în raportul de muncă. Astfel, dacă intervine o mărire de salariu, o schimbare a programului de lucru sau alte actualizări, angajatul poate primi o avertizare în aplicație sau prin e-mail. Scopul declarat al acestei funcționalități este creșterea transparenței și a încrederii între părți, facilitând totodată corectarea rapidă a eventualelor erori.
3. Trimiterea de notificări privind inadvertențele constatate
Ceva nu pare în regulă în registru în ceea ce privește încadrarea, programul de muncă, salariul, lipsesc informații sau apar date eronate? Vom putea trimite o notificare angajatorului prin intermediul Reges-Online pentru ca acesta să le corecteze. „Dacă observi în registru o inadvertență poți să te adresezi angajatorului formulând o solicitare de modificare. Poți contacta angajatorul prin intermediul platformei REGES dacă este un angajator activ”, scrie în varianta-test a aplicației.
Accesul în Revisal nu a fost posibil până acum, deși Parlamentul l-a legiferat acum câțiva ani
Posibilitatea salariaților de a-și accesa propriile date din registrul general de evidență a salariaților a fost introdusă printr-o lege care nu s-a raportat la realitatea actualului Revisal - de fapt, la limitările sale tehnice. Așa se face că dreptul angajaților de accesa Revisalul există, la nivel teoretic, dar nu s-a putut concret aplica. În pofida unor limitări tehnice cunoscute și evidente, Parlamentul a votat pentru o chestiune pentru care cei de la Guvern spuseseră foarte clar: „nu se poate acum, prin Revisal”.
Mai mult, în ceea ce privește extrasele din registru, normele propuse inițial prevedeau necesitatea obținerii unei semnături de la angajator - ceea ce anula în sine ideea de a obține, pe cont propriu și în mod facil, un extras din Reges.
Comentarii articol (0)