ACCES GRATUIT
Parlamentul European va respinge o Constitutie a UE minimalista
Parlamentul European (PE) va respinge orice acord pentru un nou Tratat Constitutional care nu va duce la imbunatatirea democratiei, a transparentei si a drepturilor cetatenilor. Acesta este mesajul unei rezolutii privind procesul constitutional din Uniunea Europeana, adoptata la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles, se anunta intr-un comunicat al PE.
Articolul continuă mai jos
Rezolutia solicita Consiliului European din iunie sa defineasca o foaie de parcurs pentru ajungerea la un nou acord privind reforma institutionala. Ea a fost adoptata cu 469 voturi pentru, 141 impotriva si 32 abtineri.
Sprijinind raportul lui Enrique Baron Crespo (PSE, ES) si Elmar Brok (PPE-DE, DE), deputatii cer Consiliului European din iunie sa aprobe in scurt timp o Conferinta Interguvernamentala (CIG) in cadrul careia sa se ajunga la un acord privind reformele institutionale, se precizeaza in acelasi comunicat.
Ei cer, totodata, o deplina implicare a Parlamentului in lucrarile Conferintei. Potrivit textului adoptat, Parlamentul "va respinge orice rezultat al negocierilor care, comparat cu Tratatul Constitutional, va duce la o diminuare a protectiei drepturilor cetatenilor (...) a democratiei, a transparentei si a eficientei in functionarea Uniunii". Pentru a ajunge la un rezultat pozitiv, Parlamentul va mentine, pe parcursul lucrarilor Conferintei, legaturi stranse cu parlamentele nationale, cu Comitetul Regiunilor si cu Comitetul Economic si Social.
Parlamentul solicita ca in acordul privind reformele institutionale sa se mentina principiile de baza din prima parte a viitoarei Constitutii. Carta pentru Drepturile Fundamentale, a carei includere in noul Tratat este inca subiect de discutie in unele State Membre, constituie una dintre reformele pe care deputatii le considera indispensabile. Raportul reaminteste valorile Uniuni si pledeaza pentru clarificarea competentelor europene si nationale, pentru respectarea principiului de subsidiaritate si pentru o implicare sporita a cetatenilor in viata politica a Comunitatii.
Deputatii subliniaza ca rezultatul Conferintei interguvernamentale ar trebui sa ia in considerare toate problemele ridicate in timpul perioadei de reflectie privind viitorul Europei. In special, ei cer Statelor Membre sa ajunga la o abordare comuna privind schimbarile climatice, securitatea energetica, politica de imigrare, lupta impotriva terorismului, extinderea, modelul social European si guvernarea economica a zonei euro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)