Ministerul Muncii propune implementarea schemei de pensii ocupationale, ca o completare a sistemului public de pensii. Astfel, persoanele care au contribuit cel putin 7 ani la noul fond de pensii cu maxim 15% din salariul brut ar urma sa beneficieze de o pensie suplimentara incepand cu varsta de 60 de ani. Pensia ocupationala se va supune reglementarilor legale privind impozitarea pensiilor si executarea silita.
Ministerul Muncii a elaborat proiectul de l
ege privind pensiile ocupationale care reglementeaza principiile infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale, autorizarea schemelor de pensii ocupationale. Astfel, se urmareste a fi reglementata constituirea fondului de pensii ocupationale prin contract de societate civila, participantii la fondul de pensii ocupationale, colectectarea contributiilor si investirea resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale, garantiile acordate, plata pensiilor ocupationale, obligatiile de raportare si transparenta, reglementarea si supravegherea prudentiala a administrarii fondurilor de pensii ocupationale.
Conform notei de fundamentare, sistemele speciale de pensii publice existente in prezent au introdus o serie de privilegii si tratamente favorabile unor categorii profesionale, fiind un decalaj urias intre cea mai mare si cea mai mica pensie platita de stat. Ministerul Muncii considera ca noul proiect de lege, pe baza constituirii si investirii unei contributii noi pentru pensia ocupationala, va asigura stimularea si cultivarea spiritului de economisire pentru batrânete.
Potrivit prevederilor proiectului de lege propus de Ministerul Muncii,
schemele de pensii ocupationale vor fi furnizate de administratori cu consultarea angajatilor, dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale apartinand angajatorului, fie singur, fie prin asociere cu alti angajatori, insa, in acest sens va fi necesara consultarea reprezentantilor salariatilor.
Contribuþia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale.
Schema de pensii ocupationale negociata trebuie sa contina, conform proiectului de lege,
cel putin, cuantumul si periodicitatea contributiilor, modul de impartire a acestora intre angajat si angajator, dupa caz, actualizarea lor, precum si regulile de investire a activelor si de impartire a rezultatelor. In acelasi timp, proiectul prevede ca incadrarea in munca a unei persoane sa nu poata fi conditionata de participarea sau continuarea participarii la o schema de pensii ocupationale si nu se pot face retineri din salariu pentru contributii la o astfel de schema fara acordul scris al persoanei respective.
Angajatorul va avea
obligatia de a retine si vira contributiile angajatilor sai care au calitatea de participant la o schema de pensii ocupationale, la termenele si in cuantumul prevazut in schema de pensii.
Pensia ocupationala se va supune reglementarilor legale privind
impozitarea pensiilor si executarea silita.
Proiectul de lege privind pensiile prevede ca dreptul la pensia ocupationala sa se deschida la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:
a) participantul a implinit varsta de 60 de ani;
b) au fost platite contributii minim 7 ani;
c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime prevazute prin normele adoptate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
De asemenea, in cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, poate primi:
- suma existenta in contul sau ca plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani;
- o pensie ocupationala ale carei conditii si termene sunt stabilite prin legea speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de Comisie, daca indeplineste activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime prevazute prin normele adoptate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Fonduri de pensii ocupationale vor fi administrate de societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare, autorizate de CSSPP in acest scop. Acest tip de fond trebuie sa aiba minimum 100 de participanti si se constituie prin contract de societate civila. Continutul contractului-cadru de societate civila prin care se constituie un fond de pensii ocupationale este stabilit prin normele adoptate de Comisie. Se prevede, totodata, ca denumirea fondului de pensii ocupationale sa contina sintagma "fond de pensii ocupationale ". De asemenea, un fond de pensii ocupationale nu poate fi declarat in stare de faliment.
Proiectul de lege privind pensiile ocupationale poate fi consultat in fisier atasat.
Comentarii articol (23)