Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr.215/2001 si a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, anunta insitutia pe site-ul propriu.
Concret, potrivit Executivului, prin actul normativ se reglementeaza o omisiune din legislatia autohtona privitoare la exercitarea dreptului de vot de catre cetatenii romani aflati in strainatate. Astfel, pana in prezent, nu exista nicio prevedere cu privire la militarii, politistii si personalul civil roman din institutiile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala trimisi in misiune in teatre de operatiuni din strainatate.
"In aceste conditii, persoanele in cauza isi puteau exercita dreptul la vot in strainatate numai daca faceau dovada domiciliului sau resedintei in statul respectiv", informeaza Guvernul.
Ce spune Legea 35/2008, actul normativ care reglementeaza procedura de vot la alegerile parlamentare?
Art. 8. – (2) Cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in strainatate, isi exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta, in conditiile prezentului titlu.
Art. 27. – (2) In lista electorala suplimentara vor fi trecute, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca domiciliaza pe raza sectiei de votare respective, insa au fost omise din copia de pe lista electorala permanenta, persoanele care voteaza conform prevederilor art. 8 alin. (4), cetatenii romani din strainatate care fac dovada cu pasaportul cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate ca domiciliaza intr-o tara din colegiul uninominal respectiv, cetatenii romani care arata ca au resedinta intr-o tara din colegiul uninominal respectiv prin prezentarea pasaportului simplu sau, in cazul statelor membre ale Uniunii Europene, si a cartii de identitate, insotite de documentul emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate, precum si persoanele care voteaza conform dispozitiilor art. 8 alin. (3).
Avand in vedere ca autoritatilor statului de resedinta nu le elibereaza documente cu ajutorul carora sa poata face dovada ceruta de lege, Executivul arata ca militarii si politistii trimisi in misiune in strainatate NU isi pot exercita dreptul la vot.
Motiv pentru care s-a elaborat si aprobat noul act normativ, care stabileste ca militarii, politistii si personalul civil isi pot exercita dreptul la vot la orice sectie de votare constituita in tara in care isi desfasoara misiunea. Practic, conform sursei citate, acestia vor vota in baza pasaportului de serviciu si vor fi inscrisi in lista electorala suplimentara de catre presedintele sectiei de votare.
O lista completa a sectiilor de votare organizate in strainatate poate fi vizualizata AICI.
Vezi AICI unde se voteaza in 9 decembrie, atat in strainatate, cat si la nivel national.
Comentarii articol (1)