Codul Muncii stabileste, la art. 144 si 145, ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Durata minima a concediului de odihna anual nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, acordandu-se proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Ce se intampla, insa, in cazul in care salariatul s-a aflat si in concediu medical? Se modifica numarul zilelor de concediu de odihna la care are dreptul?
Intrebarea a fost adresata recent in Forumul AvocatNet.ro, iar avocatul si consultantul Catalin Predut din cadrul casei de avocatura cu acelasi nume a precizat ca durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical.
"In conformitate cu prevederile Directivei CE 2003/88, durata concediului medical nu reduce durata concediului de odihna cuvenit", puncteaza specialistul.
Prin urmare, explica mai departe Predut, perioada in care salariatul s-a aflat in concediu medical este considerata perioada lucrata, fiind luata in calcul la stabilirea duratei perioadei lucrate, proportional cu care se acorda concediul de odihna.
De aceeasi parere este si consilierul juridic Cornel Vasile, care aminteste, la randul sau, de hotararea preliminara pronuntata de Curtea Europeana de Justitie privind interpretarea dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.
Potrivit consultantului, Curtea a statuat in 2009 ca lucratorul nu-si pierde dreptul la concediu de odihna in cazul in care chiar tot anul calendaristic el s-a aflat in concediu.
Aceasta nu este singura discutie de acest fel deschisa in forumul AvocatNet.ro. O intrebare similara a fost adresata si in luna mai 2013: "Salariata unei institutii bugetare angajata cu contract individual de munca are concediu medical din luna decembrie 2012 pana in luna august 2013, dupa care doreste sa solicite concediu de odihna. Avand in vedere faptul ca are jumatate de an concediu medical, mai are dreptul la concediu de odihna si la cate zile de CO?"
Inca de-atunci, Cornel Vasile puncta faptul ca angajatorii trebuie sa tina seama de prevederile europene, care au modificat, practic, Codul muncii, si sa nu diminueze numarul zilelor de concediu de odihna, daca salariatul a fost in incapacitate temporara de munca, indiferent de numarul zilelor de concediu medical acordate de medic.
In concluzie, concediul medical nu mai diminueaza concediul de odihna, iar salariatul va beneficia de concediul de odihna integral pentru anul in care il solicita.
Comentarii articol (19)