1. Dacă primeşti minimul pe economie, ai parte de o mărire
Angajaţii care primesc salariul minim brut pe economie se bucură, începând cu data de 1 mai, de o majorare, conform Hotărârii Guvernului nr. 1017/2015.
Concret, din luna curentă, salariul minim brut creşte de la 1.050 la 1.250 de lei. "Începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră", scrie în actul normativ.
Momentan, aceasta este singura majorare anunţată pentru anul 2016 şi este prima care are loc de la 1 iulie 2015, atunci când salariul minim a ajuns de la 975 la 1.050 de lei. Potrivit calculelor făcute de AvocatNet.ro, dacă până la 30 aprilie salariul minim net era de 785 de lei, de la 1 mai acesta este de 925 de lei.
Stabilirea unui salariu de bază sub nivelul salariului minim brut este considerată contravenţie şi este sancţionată cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, după cum se arată în hotărârea Executivului. De constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se ocupă personalul Ministerului Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă.
Informaţii suplimentare sunt disponibile în acest articol.
2. Dacă lucrezi ca zilier, primeşti un tarif minim majorat
Luna mai aduce veşti bune şi pentru persoanele care prestează activităţi necalificate cu caracter ocazional pentru diverşi beneficiari, deoarece zilierii trebuie plătiţi cu un tarif minim majorat.
Deşi remuneraţia zilierilor se stabileşte prin negociere directă între părţi, potrivit Legii nr. 52/2011, cuantumul acesteia nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului minim brut. Astfel, având în vedere majorarea salariului minim de la 1 mai, zilierii trebuie plătiţi de-acum cu un cuantum minim de 7,382 lei/oră, faţă de 6,225 lei, cât era până la 30 aprilie.
"Activitatea desfăşurată în condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemele de asigurări publice. Acesta se poate asigura, opţional, la sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi la sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale", este precizat în actul normativ.
Raporturile de muncă dintre zilieri şi beneficiari se stabilesc exclusiv prin acordul de voinţă al părţilor, în lipsa unui contract de muncă. Referitor la vârsta minimă pentru prestarea legală a muncii necalificate ocazionale, aceasta este de 15 ani.
Aici pot fi găsite informaţii pe larg despre subiect.
3. Dacă încalci regulile de circulaţie, rişti amenzi mai mari
De la 1 mai, şoferii care nu respectă regulile de circulaţie riscă amenzi mai mari decât până acum. Deoarece un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut, majorarea acestuia din urmă atrage şi creşterea amenzilor pentru contravenţii rutiere.
Concret, un punct-amendă este egal de-acum cu 125 de lei, faţă de 105 lei, cât era până la 30 aprilie. Asta înseamnă că amenzile pentru persoanele fizice sunt cuprinse între 250 de lei (faţă de 210, cât era până luna trecută) şi 2.500 de lei (faţă de 2.100), în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care îl prezintă acestea.
Printre faptele sancţionate de poliţişti cel mai des se numără folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, nepurtarea centurii de siguranţă (amendă de 250 sau 375 de lei şi două puncte de penalizare), neacordarea priorităţii la trecerile de pietoni, trecerea pe culoarea roşie a semaforului (amendă de 500 sau 625 de lei şi suspendarea permisului auto timp de 30 de zile) şi circularea cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată (amendă de la 1.125 la 2.500 de lei).
Puteţi citi aici mai multe despre majorarea amenzilor pentru contravenţii rutiere.
4. Dacă nu obţii venituri, trebuie să plăteşti mai mult pentru contribuţia la sănătate
Contribuţia la sănătate datorată de persoanele fizice care nu obţin venituri depinde, de asemenea, de cuantumul salariului minim brut. Astfel, de la începutul lunii curente, persoanele care vor să fie asigurate în sistemul medical autohton trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare.
Concret, majorarea salariului minim brut cu 200 de lei, de la 1.050 la 1.250 de lei, se traduce prin creşterea contribuţiei lunare la sănătate de la 57,75 la 68,75 de lei. Diferenţa ce trebuie plătită în plus este, practic, de 11 lei pe lună.
În total, o persoană fără venituri, care datorează contribuţia la sănătate de la 1 ianuarie, trebuie să plătească la stat, în 2016, 781 de lei (231 de lei pentru perioada ianuarie-aprilie şi 550 de lei pentru perioada mai-decembrie).
Totuşi, de menţionat este că Guvernul intenţionează să elimine curând obligativitatea plăţii contribuţiei la sănătate. Mai precis, persoanele fizice fără venituri vor avea două variante: fie să plătească lunar contribuţia, fie s-o achite atunci când au nevoie de servicii medicale.
Pentru informaţii suplimentare, puteţi citi acest articol.
Notă: Abonaţii AvocatNet.ro pot afla din acest articol despre efectele pe care le are majorarea salariului minim asupra firmelor.
Comentarii articol (0)