După îndelungi dezbateri pe tema salarizării bugetarilor purtate între Guvern şi partenerii sociali, Executivul a adopat, la începutul lunii iunie, proiectul de act normativ prin care îşi propune să îndrepte erorile făcute în ultimii cinci ani în salarizarea sistemului bugetar, astfel încât, de-acum încolo, să existe o echitate salarială şi să nu mai existe diferenţele întâlnite în prezent între persoane încadrate pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi aceleaşi atribuţii în cadrul unei unităţi.
De altfel, actul normativ în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 434 din 9 iunie. Concret, este vorba despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, document ale cărui prevederi au intrat în vigoare la momentul apariţiei.
Astfel, potrivit informaţiilor oferite de Executiv, de noile prevederi vor beneficia aproximativ 650.000 de bugetari, în două etape, iar primii vizaţi de corectarea structurii salariale vor fi 163.000 de angajaţi din sistemul medical şi 280.000 de salariaţi din educaţie. De altfel, pentru aceştia din urmă, majorările salariale se vor aplica în două tranşe: prima din luna august a acestui an, iar cea de-a doua de la sfârşitul lui 2017.
Cât vor câştiga angajaţii din sistemul de sănătate
Potrivit actului normativ citat, sistemul de salarizare din sănătate va fi modificat semnificativ începând cu luna august, astfel încât să fie eliminate inechitățile salariale existente în prezent şi să apară un echilibru al câştigurilor. De altfel, noua abordare a autorităţilor vrea să se concentreze pe principiul „la muncă egală, plată egală”, ceea ce înseamnă că personalul care primeşte în prezent un salariu mai mic decât cel stabilit la nivel maxim, va fi salarizat la acest nivel superior, atât timp cât îşi desfăşoară activitatea în condiţii similare.
OUG nr. 20/2016 oferă şi câteva exemple clare, astfel că, spre exemplu, salariul de bază al unui medic primar din unităţile clinice (inclusiv medic primar dentist), va porni de la 4.100 de lei, pentru cel cu gradaţia 0, şi va ajunge până la 5.105 lei, pentru cel cu gradaţia 5, indiferent de oraşul în care profesează acesta.
În acelaşi timp, un medic aflat în primul an de rezidenţiat va fi recompensat cu cel puţin 1.914 lei, urmând ca din cel de-al patrulea an de rezidenţiat să primească un salariu de 2.463 de lei.
Conform aceluiaşi principiu al echităţii, farmaciştii debutanţi vor fi remuneraţi cu sume cuprinse între 2.036 (gradaţia 0) şi 2.535 de lei (gradaţia 5). Salarii mai mari vor primi farmaciştii specialişti, astfel: cuantumul minim va fi de 2.426 de lei, iar cel maxim de 3.021 de lei.
În ceea ce-i priveşte pe asistenţii medicali, actul normativ menţionat stabileşte salarii pornind de la 1.623 de lei pentru cei debutanţi (gradaţie 0) şi care ajung la 2.021 de lei pentru cei cu gradaţie 5. Asistenţii medicali cu studii postliceale vor primi cel mult 2.441 de lei lunar, în timp ce asistenţii medicali principali vor primi salarii cuprinse între 2.760 de lei (gradaţie 0) şi 3.437 de lei (gradaţie 5).
Documentul apărut pe 9 iunie în Monitor stabileşte şi remuneraţiile infirmierelor din unităţile clinice. Concret, acestea vor avea cuantumul minim de 1.380 de lei şi pe cel maxim de 1.718 lei.
În ceea ce priveşte salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe, acesta va avea un cuantum cuprins între 4.371 și 5.443 de lei, diferenţele fiind determinate de specializarea fiecăruia, gradul și vechimea în muncă.
Totodată, în situația în care salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai mici decât cele aferente lunii iulie a acestui an, va fi păstrat acest din urmă nivel.
În plus, actul normativ reglementează şi situaţia gărzilor efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază. Astfel, acestea se vor desfășura în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, iar personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă.
Nu în ultimul rând, va fi încurajată intrarea în sistem a tinerilor, medicii debutanţi fiind în prezent slab motivaţi să îşi înceapă cariera în România după absolvirea facultăţii de medicină. Prin urmare, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu în România, în contextul în care foarte mulţi tineri aleg să profeseze în alte ţări după finalizarea studiilor.
În plus, cuantumul salariului lunar brut/soldei brute lunare luat/luate în calcul la stabilirea bursei de rezidențiat va fi stabilit la nivelul de 4.749 lei.
Ce salarii vor primi profesorii
Sistemul de salarizare pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ va fi modificat considerabil, la rândul său. Totuşi, majorările salariilor pe care le primesc profesorii şi personalul didactic auxiliar vor avea loc în două tranşe: prima se va aplica din august, iar a doua din decembrie 2017.
Este important să precizăm că, şi în cazul profesorilor, dacă salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai sunt mici sau egale decât cele prezentate se va păstra nivelul salariilor aferente lunii iulie. Astfel, dacă salariul brut este mai mare decât cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din creşterea rezultată începând cu luna august 2016 şi 100% începând cu luna decembrie 2017, cu precizarea că, în cazul în care totalul drepturilor salariale acordate de la 1 decembrie 2017 va fi mai mic sau egal cu cel aferent lunii noiembrie 2017, se va păstra cuantumul acesteia din urmă.
Ca în cazul tinerilor absolvenţi de medicină, şi profesorilor debutanţi le va fi acordată o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul de învăţământ.
Potrivit grilei de salarizare anexate OUG nr. 20/2016, pentru un profesor cu studii superioare debutant salariul va fi cuprins între 1.700 și 2.117 de lei, în timp ce un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu o vechime de până în şase ani va fi remunerat cu un salariu de bază cuprins între 1.896 și 2.361 de lei. Pentru aceeaşi funcţie şi acelaşi grad didactic, dar cu o vechime în învăţământ între şase şi zece ani, cadrele didactice vor primi salarii de bază ce pornesc de la 2.231 de lei şi ajung la 2.461 lei. Cei cu o vechime de cel puţin 40 de ani vor avea un salariu de bază de 3.608 lei.
Actul normativ prevede totodată că pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare și control, dar și pentru personalul auxiliar, la salariul de bază se adaugă următoarele sporuri şi indemnizaţii:
- indemnizație pentru învățământul special, care se determină prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază;
- gradație de merit, care se determină prin aplicarea procentului de 25% la salariul de bază;
- indemnizație pentru activitatea de dirigenție, respectiv indemnizație pentru învățători, educatoare, profesori pentru învățământul primar sau preșcolar, care se determină prin aplicarea procentului de 10% asupra valorii rezultate din însumarea salariului de bază cu indemnizația pentru învățământul special şi cu gradaţia de merit.
Potrivit aceluiaşi document, un învăţător sau o educatoare aflaţi la debut vor fi remuneraţi cu sume cuprinse între 1.495 şi 1.862 de lei, în timp ce o persoană ce ocupă aceeaşi poziţie, dar are o vechime între unu şi şase ani şi grad didactic definitiv va primi între 1.515 şi 2.288 lei. Cuantumul maxim al salariului de bază pe care îl va putea primi o învăţătoare sau o educatoare va fi de 2.889 de lei şi se va aplica celor ce au o vechime de peste 40 de ani în muncă şi deţin gradul didactic I.
În ceea ce priveşte sistemul universitar, un profesor universitar cu vechime în învățământ între şase şi zece ani va avea un salariu de bază între 2.991 şi 3.465 de lei, care va crește gradual, în funcție de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani la catedra facultăţilor la suma de 6.935 de lei.
Salariul unui conferenţiar universitar nu va putea fi mai mic de 2.460 de lei (vechime de până în şase ani), pe când cei ce au cel puţin 40 de ani vechime vor primi 4.471 de lei.
Din 2017, bonusuri de performanţă în sănătate, iar din 2018 şi în învăţământ
Pe viitor, potrivit prevederilor din OUG citată, va fi introdus un sistem de premiere bazat pe criterii de performanţă pentru personalul medical şi cel din sistemul de învăţământ. Astfel, ordonatorii principali de credite vor putea acorda premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții. De asemenea, sumele neutilizate în cursul unui trimestru vor putea fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiași an bugetar.
Totuşi, sistemul de premiere va fi acordat treptat, astfel:
- începând cu 1 ianuarie 2017, pentru personalul din sistemul de sănătate;
- începând cu 1 ianuarie 2018, pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învăţământ.
Notă: Acordarea bonusurilor va fi condiționată de asumarea şi îndeplinirea unor criterii de performanță, criterii ce vor fi elaborate de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației şi aprobate prin hotărâre de Guvern.
Tot printr-un act normativ adoptat de Guvern va fi reglementată şi înființarea registrului general de evidență al persoanelor plătite din fonduri publice, pentru a avea o evidență clară a angajaților din sistemul bugetar.
Pentru personalul militar, poliţişti din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu au fost cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009 vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind aceste sume compensatorii. Aceste drepturi salariale se vor acorda în două etape: jumătate dintre acestea începând cu luna august 2016 şi cealaltă jumătate începând cu luna august 2017.
Potrivit informaţiilor furnizate de Executiv, cheltuiala bugetară pe care o presupune aplicarea noilor măsuri în 2016 este estimată la 873 milioane de lei, iar pentru 2017 la 2,6 miliarde de lei.
Notă: În fişierul ataşat acestui articol puteţi consulta salariile de bază pentru toate funcţiile din domeniul medical şi cel de învăţământ.
Comentarii articol (35)