Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește că autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
Potrivit actului normativ citat, în situația în care nu angajează persoane cu dizabilități, atât societățile comerciale, cât și autoritățile și instituțiile publice au la dispoziție alte două variante prin care se pot achita de această obligație.
Mai precis, acestea pot să plătească în fiecare lună către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Este important de menționat că această sumă se declară lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, la poziția 24 „Vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate”.
Cea de-a doua variantă este aceea de a achiziționa produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat. Suma pe care o datorează firmele este, și în acest caz, 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Cum se completează formularul 100 pentru varianta a doua
Instrucțiunile de completare a formularului 100 stabilesc că, în cazul în care autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, optează pentru achiziţionarea de produse ori servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap, formularul se completează în mod diferit, în funcție de valoarea achizițiilor.
Astfel, atunci când valoarea achizițiilor este în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat, în luna de raportare nu există obligaţia declarării poziţiei 24 "Vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate".
În cazul în care valoarea achiziţiilor este mai mică decât echivalentul sumei datorate la bugetul de stat, în luna de raportare, la poziţia 24 "Vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate" se declară diferenţa dintre echivalentul sumei datorate bugetului de stat şi valoarea produselor şi serviciilor achiziţionate.
Totodată, atunci când valoarea achiziţiilor este mai mare decât echivalentul sumei datorate la bugetul de stat, poziţia 24 "Vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate" nu se declară în luna de raportare, iar diferenţa de sume se reportează în lunile următoare prin diminuarea obligaţiei de plată.
Atenție! Formularul 100 se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție de Fisc și care poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de la adresa www.anaf.ro, secțiunea Asistență contribuabili/Programe utile/Declarații fiscale. De asemenea, vă reamintim că formatul electronic al declarației 100 se poate obține și direct de la sediul unităților teritoriale de care aparține contribuabilul.
Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de către contribuabil/plătitor. Formularul se depune în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
Comentarii articol (1)