Începând de astăzi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat schema de ajutor de stat GBER destinată susținerii investițiilor realizate în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole.
Astfel, cofetăriile și fabricile de pâine pot solicita, începând de astăzi, fonduri nerambursabile în valoare totală de 70 de milioane de euro, iar finanțarea maximă a unui singur proiect va fi de 2,5 milioane de euro.
Ce afaceri vor putea fi sprijinite
În cadrul acestei scheme de ajutor, printre activitățile eligibile se regăsesc:
- fabricarea înghețatei;
- fabricarea produselor de morărit;
- fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase;
- fabricarea ciocolatei;
- fabricarea condimentelor;
- fabricarea berii.
Lista completă a activităților eligibile pentru această schemă de ajutor poate fi consultată în fișierul anexat acestui articol.
Cine va putea solicita sprijin nerambursabil
Banii pentru procesarea și marketingul acestor produse pot fi solicitați de către microîntreprinderi, IMM-uri, dar și întreprinderi mari. Proiectele pot fi întocmite și depuse de către o categorie variată de solicitanți, precum:
- persoane fizice autorizate;
- întreprinderi individuale;
- societăți pe acțiuni;
- societăți cu răspundere limitată.
Ajutorul nerambursabil este acordat pentru:
- înființarea unei noi unităţi de producție;
- extinderea capacității unei unităţi existente;
- diversificarea producţiei;
- schimbarea fundamentală a procesului de producție în cadrul unei unități existente.
Societățile care au înregistrat un profit foarte mare nu pot solicita sprijin financiar în cadrul acestei scheme de ajutor. Astfel, o întreprindere poate solicita un ajutor de cel mult patru ori mai mare decât profitul înregistrat în ultimii trei ani fiscali.
Ajutorul nerambursabil ajunge la 2,5 milioane de euro
Sprijinul maxim acordat este de 2,5 milioane de euro și va fi acordat doar în cazul investițiilor care conduc la un lanț alimentar integrat. Intensitatea ajutorului acordat este cuprinsă între 15% în cazul întreprinderilor mari ce vor implementa proiecte în regiunea București – Ilfov și 50% în cazul microîntreprinderilor cu activitate în celelalte regiuni de dezvoltare din țară.
Cheltuielile ce pot fi acoperite prin intermediul acestui program de finanțare:
- construcția de clădiri ș extinderea sau modernizarea celor existente;
- achiziția (inclusiv în leasing financiar) de instalații, echipamente și utilaje de producție;
- achiziția unor mijloace de transport specializate producției obținute.
În plus, întreprinderile pot implementa, prin intermediul acestei linii de finanțare, sistemele de management a calităţii şi de siguranţă alimentară. Ajutorul financiar nerambursabil este acordat sub forma decontării unor cheltuieli deja suportate de către beneficiar din fonduri proprii. Astfel, solicitantul va demonstra existența surselor de cofinanțare înainte de semnarea contractului cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Pe de altă parte, cheltuielile neeligibile ce pot interveni în implementarea acestor proiecte vor fi suportate integral de către beneficiar:
- achiziția de bunuri la mâna a doua;
- construcția sau modernizarea sediilor sociale sau a birourilor administrative, a sălilor de ședințe, spații de cazare pentru muncitorii fabricii;
Documentația aferentă acestei linii de finanțare poate fi consultată pe site-ul AFIR.