În România există un decalaj evident între numărul fermelor agricole sau pomicole, pe de o parte, și numărul unităților de procesare și capacitatea acestora de prelucrare a materiei prime, pe de altă parte.
Totodată, creșterea numărului de fabrici de procesare a materiilor prime agricole ar duce la o creștere a concurenței pentru achiziția produselor agricole sau pomicole și implicit la creșterea prețurilor de vânzare a acestora. Astfel, prin finanțarea unui număr suplimentar de unități de procesare vor beneficia și agricultorii care își vor putea comercializa laptele, cartea, fructele sau legumele obținute.
Totodată, chiar și fermierii sunt încurajați să-și înființeze unități de procesare a produselor agricole obținute în cadrul fermelor proprii.
Finanțările nerambusabile sunt alocate prin intermediul a două măsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, având împreună un buget total de 112 milioane de euro:
- măsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea / marketingul produselor agricole” dispune de fonduri de 100 de milioane de euro;
- măsura 4.2a „Investiții în procesarea / marketingul produselor din sectorul pomicol” are la dispoziție fonduri nerambursabile în sumă de 12 milioane de euro.
Bugetul total va fi utilizat pentru a finanța în procent de 60% înființarea unor noi unități de procesare a produselor agricole și pomicole, iar 40% din buget va avea ca destinație dezvoltarea și modernizarea unităților existente.
Iată mai jos cinci idei de afaceri pe care le poți încerca prin intermediul acestor finanțări.
1. Înființarea unei fabrici de lactate și brînzeturi
Înființarea unei fabrici de lactate și brânzeturi este una dintre ideile de afaceri care s-ar putea finanța prin intermeiul submăsurii 4.2 din cadrul PNDR 2014-2020. La fel ca și în cazul celorlalte afaceri prezentate în cadrul acestui articol, fluxul tehnologic necesar poate fi deosebit de complex, iar în această situație proiectarea lui va cădea în sarcina unui inginer tehnolog. În schimb, proiectele simple și mai puțin costisitoare pot lua în calcul achiziția unor echipamente mai puțin performante, adaptate unei producții reduse.
Chiar și în acest caz, înființarea unei fabrici de lactate necesită achiziția următoarelor echipamente și instalații tehnologice:
- pasteurizator;
- separator de smântână;
- separator pentru unt;
- vană de închegare a laptelui;
- crintă pentru brânzeturi.
În funcție de produsele obținute, echipamentele din lista de mai sus pot fi completate cu altele mai complexe. De asemenea, este încurajată achiziția de mijloace de transport specializate transportului de produse alimentare, prevăzute cu instalații frigorifice.
Ideea înființării unei unități de procesare a laptelui este susținută, pe de altă parte, și de prețul foarte mic de achiziție al materiei prime de la crescătorii de vaci.
Sunt încurajate investițiile realizate în scopul obținerii și comercializării unor produse lactate ecologic sau tradiționale.
2. Fabrică de sucuri naturale
Producția de fructe în cadrul livezilor poate fi valorificată și prin intermediul unei unități de procesare, obținând astfel suc natural.
Consumul de alimente și băuturi sănătoase devine din ce în ce mai popula în detrimentul produselor obținute convențional, în cadrul unor livezi în care s-au aplicat diverse substanțe chimie pentru combaterea dăunătorilor. Astfel, cea mai bună idee de afaceri în acest domeniu de activitate ar fi înființarea unei linii de procesare a fructelor fără îndulcitori.
Piața de desfacere nu ar trebui să fie greu de identificat, sucul natural de fructe putând fi vândut către restaurante, cafenele, baruri și alte unități de alimentație publică. De asemenea, nu trebuie neglijat nici segmentul de piață format din persoanele care urmăresc ca întreaga lor alimentație să fie bazată pe produse naturale.
În ultimii ani, tot mai mulţi producători locali au mizat pe producţia de suc de mere, astfel că pe rafturile magazinelor se regăsesc branduri românești alături de cele străine, iar investiția este încă profitabilă.
O listă minimă de utilaje și instalații de procesare trebuie să cuprindă cel puțin următoarele echipamente:
- sisteme de spălare a fructelor și transportul acestora de la un utilaj de procesare la altul în cadrul fluxului tehnologic;
- mașini de tocat;
- desamburitoare;
- prese;
- pasteurizatoare;
- instalatii de imbuteliere.
3. Uscarea fructelor și a legumelor
Legumele și fructele uscate reprezintă o afacere cu un potențial ridicat de creștere pe piața din România în următorii ani, având proprietăți benefice asupra stării de sănătate, astfel că vor fi achiziționate nu doar pentru rațiuni pur alimentare, cât și pentru rațiuni terapeutice. Ca o consecință a acestor lucruri, oportunitatea demarării unei afaceri din uscarea legumelor și/sau a fructelor este clară.
Afacerea poate fi demarată de către cei care au plantații de cătină, afine, tomate, dovleci, dar și livezi de prune, pere sau alte fructe cerute în alimentație. De asemenea, poate fi demarată de orice altă persoană care asigură achiziția materiei prime necesare, existența unei livezi sau plantații proprii nefiind o cerință obligatorie.
Uscarea este cea mai recomandată modalitate de păstrare a fructelor și legumelor pe termen lung, în stare proaspătă fiind extrem de perisabile. Astfel, se pot comercializa la prețuri mai ridicate în extrasezon, atunci când oferta de fructe și legume proaspete este scăzută.
De asemenea, această afacere mai are o serie de avantaje:
- cheltuielile de procesare și pierderile tehnologice intervenite în cadrul fluxului tehnologic sunt reduse;
- procedeul de uscare este rapid și ușor de aplicat folosind echipamente specifice;
- după uscare, nu este necesară refrigerarea produselor obținute;
- perioada de valabilitate este extrem de mare, putând ajunge, în unele situații, la peste trei ani;
- deși prin deshidratare fructele și legumele pierd în greutate, prețul de vânzare este cu mult mai mare, astfel că și câștigul potențial este mai ridicat.
4. Înființarea unei fabrici de conserve cu legume
O afacere în domeniul conservării fructelor și legumelor poate demara relativ rapid, investiția putând fi diminuată în funcție de capacitatea de producție dorită. De asemenea, codul CAEN necesar înființării unei untități de conservare permite o gamă destul de variată de activități și produse:
- conservele de legume în oţet (castraveţi, gogoşari, conopidă, gogonele, etc);
- conservele de legume în ulei (tocană de legume, zacuscă de vinete, de ciuperci, de fasole, de ardei kapia, fasole);
- conservele de legume în saramură (mazăre boabe, fasole păstăi, etc),
- conservele de fructe (compoturi şi gemuri de caise, vişine, piersici, cireşe, prune, etc).
La fel ca și în cazul celorlalte exemple de afaceri, amplasamentul fabricii de procesare trebuie să fie în apropierea locului din care provine materia primă, pentru reducerea costurilor necesare transportului pe distanțe lungi a legumelor.
Tocmai de aceea, unui dintre avantajele importante ale înființării unei astfel de afaceri este acela al creării de locuri de muncă în zonele rurale, astfel că avantajele pot fi de ambelel părți: populația rurală va avea o alternativă la munca în agricultură, obținând astfel venituri suplimentare, iar societatea poate găsi forță de muncă mai ieftină decât în cazul în care amplasamentul ales ar fi fost la oraș.
De asemenea, s-ar putea realiza o investiție minimă în conserve de casă, acest termen indicând acele conserve care sunt realizate în condițiile bucătăriei casnice sau a unei linii tehnologice mici, în care accentul este pus cu precadere pe calitatea produselor obtinute și mai puțin pe realizarea unei producții mari.
5. Înființarea unei unități de procesare a mierii de albine
O altă idee ce poate fi finanțată prin intermediul acestei finanțări o reprezintă înființarea unei unități de procesare a mierii de albine.
Produsul are o serie de beneficii incontestabile care îl fac foarte popular în rândul consumatorilor, fiind un energizant natural, antibiotic, stimulând digestia și metabilismul.
O unitate de procesare a mierii ar putea presupune ambalarea în plicuri și vânzarea lor către unitățile de alimentație publică, urmând să fie folosită ca îndulcitor natural al băturilor servite clienților.
De asemenea, mierea poate fi ambalată și comercializată sub forma unor caserole, borcane sau recipiente de diverse dimensiuni și forme din plastic.
Condițiile în care se pot obține banii europeni
Condițiile de eligibilitate privind această soluție de finanțare sunt prezentate în cadrul acestui articol.
Proiectele pregătite în cadrul acestor două linii de finanțare pot fi transmise până cel târziu în data de 30 septembrie, doar în sistem electronic, prin intermediul aplicației on-line disponibilă pe site-ul AFIR.
Formularele standard ale documentelor necesare sunt disponibile, de asemenea, pe site-ul AFIR și cuprind:
- cerere de finanțare. Modalitatea corectă de întocmire a acestui document este prezentată aici;
- studiu de fezabilitate sau plan de afaceri. Detalii suplimentare privind întocmirea acestui document sunt cuprinse în cadrul acestui articol;
- declarații pe proprie răspundere privind respectarea condițiilor de eligibilitate impuse prin ghidul solicitantului;
- situații financiare încheiate pentru anii anterior, atunci când solicitantul a avut activitate economică desfășurată;
- documente privind proprietatea sau dreptul de folosință asupra infrastructurii proiectului (terenuri și clădiri).
De asemenea, pașii pe care trebuie să îi urmeze o persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală sunt explicați în acest articol. Exceptând condițiile de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, pașii sunt valabili și în cazul celorlalte forme juridice de înregistrare a unei afaceri (SRL, SA, grupuri de producători).