avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Activitate MANUELA CHIOREAN

Activitate MANUELA CHIOREAN


Salariatii platesc 50% sau 100% din valoarea integrala a biletului de tratament , in functie de castigul lor brut din luna anterioara plecarii in statiune si de castigul salarial mediu brut pe economie - care este 2.117 lei in anul 2012 - , cfm. Ordinului nr. 82/DDP/19.03.2012 al Presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice (pe care il puteti consulta integral pe site-urile caselor judetene de pensii). Iata mai jos citatul aferent situatiei dvs:


" E.2. în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I si II din Legea nr. 263/2010 al căror câştig salarial brut/soldă brută/venit brut, realizat lunar conform O.U.G. nr. 82/08.09.2010, pentru care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, şi/sau, după caz, cuantumul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate cuvenite pentru luna respectivă, conform legii, este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contribuţiei individuale este de 50% din preţul biletului de tratament balnear.
În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. V din Legea nr. 263/2010 al căror cuantum al ajutoarelor lunare, plătite din bugetul de stat, pentru care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, şi/sau, după caz, cuantumul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate cuvenite pentru luna respectivă, conform legii, este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contribuţiei individuale este de 50% din preţul biletului de tratament balnear.

Câştigul salarial brut/solda brută/venitul brut, realizat lunar conform O.U.G. nr. 82/08.09.2010, cuantumul ajutoarelor lunare, plătite din bugetul de stat, este cel din luna în care a fost depusă ultima Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.Aceasta este considerată valabilă, în înţelesul prezentelor criterii, dacă a fost depusă şi înregistrată cu cel mult 60 de zile anterioare datei repartiţiei. (pct.D.2.2.)

E.3. în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V din Legea nr. 263/2010 al căror câştig salarial brut/solda brută/venit brut, realizat lunar conform O.U.G. nr. 82/08.09.2010, cuantum al ajutoarelor lunare, plătite din bugetul de stat, pentru care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, şi/sau, după caz, cuantumul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate cuvenite pentru luna respectivă, conform legii, este mai mare decât câştigul salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, se achită preţul integral al biletului de tratament balnear.
Câştigul salarial brut/solda brută/venitul brut, realizat lunar conform O.U.G. nr. 82/08.09.2010, cuantumul ajutoarelor lunare, plătite din bugetul de stat, este cel din luna în care a fost depusă ultima Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate Aceasta este considerată valabilă, în înţelesul prezentelor criterii, dacă a fost depusă şi înregistrată cu cel mult 60 de zile anterioare datei repartiţiei. (pct.D.2.2.)"
Răspuns la discuția CUPON DE PENSIE
Taloanele de pensie se transmit tuturor pensionarilor sistemului public de pensii, prin Posta Romana, la adresa de domiciliu cu care este luat in evidenta la dosarul de pensie (indiferent de forma efectiva de plata a drepturilor).
Răspuns la discuția declaratia 600
Declaratia 112 se depune in continuare in aceleasi conditii. Dvs nu trebuie sa depuneti declaratia 600 dupa 01.07.2012.
Răspuns la discuția pensie anticipata femei
Dupa data de nastere transmisa de dvs - 12.1957 - pensia pentru limita de varsta este in 11.2018 (varsta standard de pensionare este 60 ani si 11 luni); pentru cei 10 ani de grupa a II-a se stabileste reducerea cu 2 ani a varstei standard de pensionare, deci veti putea solicita pensia de limita de varsta in 11.2016.
Cu stagiul de cotizare de 33 ani, veti putea solicita pensie anticipata partiala cu max 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, adica in 11.2013.
Toate aceste calcule sunt valabile cfm. actualei legi 263/2010 - legea pensiilor publice - si considerand datele de vechime si grupa ca fiind corect calculate, dovedite cu documente.
In mod evident, raspunsul oficial initial nu a intrat in astfel de amanunte, analizand conditiile dvs de munca in mod global, general.
In situatia dvs., cred ca ar fi bine sa reveniti la casa de pensii respectiva cu precizarile de mai sus, solicitand o noua evaluare a dosarului dvs.
Vedeti Legea nr. 329 din 5 noiembrie 2009, cu toate actualizarile sale ulterioare.
Răspuns la discuția Pensia de urmas
Va trebui sa mergi urgent la casa de pensii unde se afla in evidenta dosarul de pensie, cu actele tale - buletin, certificate de deces, cupon de pensie - pentru a vedea exact cum s-a instrumentat dosarul pensiei de urmas. Pana sa implinesti varsta de 18 ani, era firesc sa fie intocmite actele pe numele celor majori indreptatiti sa primeasca pensia, dar acum poti solicita pensia pe numele tau.

Cfm. art. 39 alin. (2) din Normele metodologice la Legea 263/2010 - HGR nr. 257/2011 - " se asimileaza stagiilor realizate in conditii deosebite de munca si vechimea in munca realizata in grupa I sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cu exceptia celor incadrate in conditii speciale."
Ca urmare, la calcularea reducerii varstei , in cazul dvs., s-a luat in calcul perioada lucrata in grupa I pentru care s-a stabilit corect reducerea de 4 ani si 6 luni cfm. art. 55 (1) lit. a) si separat s-a analizat perioada lucrata in conditii speciale cfm. art. 55 (1) lit. b); aici insa trebuie sa aveti cel putin 2 ani lucrati in conditii speciale de munca; de aceea, pentru 1 an si 3 luni nu s-a putut acorda nici o reducere.
In aceste conditii, dvs veti putea iesi la pensie cel mai repede cu 5 ani la 60 ani - pensie anticipata sau anticipata partiala (trebuie calculat exact stagiul efectiv realizat!) sau cu 4 ani si 6 luni inainte de 65 ani, in pensie pentru limita de varsta.
Daca solicitati acordarea pensiei de limita de varsta la termen si aveti un stagiu de cotizare realizat de 42 ani, pensia dvs se va calcula practic din salariile realizate intr-o perioada mai mare de timp (numaratorul fractiei) si se va imparti la stagiul complet de cotizare - de 35 ani pentru barbati (numitorul fractiei). Matematic, rezultatul va fi mai bun decat in situatia in care, de exemplu, nu ati avea decat 29 ani stagiu si media castigurilor dvs. s-ar imparti tot la 35 ani !
Evident, depinde si de nivelul castigurilor brute realizate in cei 42 ani lucrati, fata de salariile medii brute pe economie din fiecare luna de stagiu, dar oricum , aveti sansa sa aveti o pensie mai buna !
Intrucat la data decesului avea implinita varsta de 37 ani, pensia de urmas s-ar putea acorda in cazul in care stagiul de cotizare realizat ar fi de cel putin 14 ani, deoarece acest tip de pensie s-ar calcula in acest caz din pensia de invaliditate gradul I, cfm. art. 89 din Legea 263/2010 si a art. 73 din aceeasi lege. (exceptiile la aceste prevederi sunt legate de conditia de handicap preexistent sau nevazator).