buna seara,
Initial am crezut ca aceasta este o discutie de principiu, dar m-am inselat, pentru ca de la orice om avem ce invata, chiar daca este inutil sau latura morala este de ignorat.
Iata, ca am invatat de la "un parinte" prin observatia discutiei, cum se introduce ca la carte un disconfort notabil unei mame bine intentionate, unei mame care cauta solutii pentru a-si proteja copilul. Doar asa, sa ne dam mari, ca avem drepturi, pe care le putem incalca dupa bunul plac, sic!
Am mai observat anemia morala a avocatului, care incearca sa justifice irationalul si sa condamne normalul, cand cel mai simplu ar fi sa se refere in termeni tehnici la procedura evaluarii in justitie, fara latura morala, psihologica sau personala. Nu este ceva nou, este doar ceva notabil. Probabil ca este o incercare de a supravietui intr-un stat, cum spuneam, barbar.
Am mai invatat ca se incearca evaluarea procedurii tipice, care este evident stramba, prin exemple exceptionale, cei doi tati, doar doi, intr-o experienta vasta, presupun.
Si am mai vazut cum mamele, pentru ca sunt implicate emotional, cad in plasa provocarilor, singura emotie pe care o inteleg deplin.
Si ma gandesc ca nu se cauta de fapt solutii, doar acuze si somnul linistit al ratiunii.
Dar iata, ca exista si alte exemple, in alte state, ca Germania (tara solutiei in cazul meu) si Austria, unde interesul copilului este aparat in adevarata esenta. Exista criterii clar stabilite pentru a evalua interesul suprem al copilului, ca lectura obligatorie a celor care se avanta in manifestarea justitiei, criterii pe deplin ignorate in sentintele romanesti, povesti reale in acest blog:
[ link extern ]
In Germania, in situatia in care nu exista o legatura afectiva fireasca inntre copil si un parinte (re regula tatal), judecatorul cere ca legatura tata - copil sa se realizeze intr-un mediu supravegheat, in prezenta unui psiholog, mediu special organizat pentru astfel de cazuri, de fapt majoritatea cazurilor in care justitia trebuie sa decida in interesul copilului. Aceste medii se numesc "cafenele pentru copii" si se organizeaza intalniri intre copil si parintele necustodian / nerezident. Daca relatia este deja viciata, copilul impreuna cu parintele sau familia rezidenta (fac referire la tatal adevarat, care il creste pe copil, nu cel biologic si mama rezidenta) participa la cateva ore de evaluare psihologica, apoi copilul singur are cateva intalniri cu psihologul si abia apoi se organizeaza intalnirea cu parintele nerezident. Desigur ca locurile bugetate sunt limitate si se vor restrictiona daca parintele nerezident nu isi respecta obligatiile. Daca biologicul nu apare sau intarzie la astfel de intalniri, mai are acest drept, doar daca suporta cheltuielile aferente, adica daca plateste psihologul sau apeleaza la serviciile institutiilor particulare care activeaza in acest domeniu.
Daca nu isi manifesta interesul pentru a construi / reconstrui relatia cu copilul, se reduce timpul de vizita corespunzator. Evaluarea psihologului si interviul copilului este ceea ce primeaza in decizia juridica.
Desigur, sunt tati care se tanguie si sunt deranjati de intruzia strainului (psihologului) dar e mai important interesul copilului.
Daca vi se pare o procedura complicata, mai bine nu avem aceasta discutie. Daca vi se pare ca are sens, poate ca exista solutii si in sistemul de drept romanesc pentru acesti copii, care au dreptul la o norma firesca in viata lor. Probabil este si o idee de afaceri in Romania, unde astfel de protectie lipseste cu desavarsire. Mai trebuie acordul si interesul judecatorilor si avocatilor.
Si acum, cum explicam executia romaneasca a dreptului de vizita??? Cu executor al dreptului de vizita propriu parintelui nerezident!
cu speranta!