Buna dimineata
Asta stim deja din Codul Muncii. Intrebarea mea era cum se poate proceda ca drepturile salariale (mai favorabile la cedent) sa fie platite tot de acesta, avand in vedere ca este totusi un salariat detasat la alta societate, iar CM spune ca pe durata detasarii, drepturile salariale sunt platite de cesionar.
Nu se pune problema ca societatea la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
Multumesc
Drepturi salariat detasat
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca este posibila detasarea unui salariat la o alta societatea, dar societatea care detaseaza sa plateasca in continuare drepturile salariale, intrucat la societatatea care detaseaza are CCM, cu drepturi mult mai bune pentru salariat.
Eu din cate stiu, detasarea presupune plata drepturilor salariale de catre Cesionar, dar m-ar interesa daca exista o modalitate prin care sa poata fi platite tot de catre Cedent.
Multumesc!
Intrebarea este daca reinnoirea atestatelor necesare desfasurarii activitatii poate fi considerata sau nu formare profesionala? avand in vedere ca aceste atestate sunt o conditie a desfasurarii activitatii iar salariatii si-au insusit-o inca de la angajare. Este acelasi lucru cu preschimbarea permisului de conducere pentru soferi, atunci cand expira.
Asa cum am spus, anagajatorul are programe de formare profesionala proprii si prin formatori externi.
Costuri formare profesionala
Buna ziua. V-as ruga un raspuns la urmatoarea problema: salariatii societatii sunt posesori de permise de conducere si atestate profesionale, care se reinnoiesc la anumite perioade de timp.
In perioada reinnoirii acestor atestate, salariatii absenteaza de la serviciu, timp in care li se platesc toate drepturile salariale.
Aceste atetate sunt eliberate pe numele salariatilor si sunt necesare in desfasurarea activitatii lor, fiind o conditie la angajare!
Avand in vedere ca aceste "cursuri" pentru obtinerea atestatelor nu sunt initiate de angajator (acesta avand programe de formare profesionala proprii) , pot fi considerate formare profesionala? Angajatorul a decis sa vina in sprijinul salariatilor prin plata acestor certificate dar nu doreste sa suporte si drepturile salariale pe durata reinnoirii acestor atestate.
Multumesc
Testament, succesiune
Buna ziua. Am un unchi casatorit, care nu are copii.
El a decis prin testament, sa lase unui nepot partea sa dintr-o casa care este bun comun. In cazul decesului sau, ce se intampla cu partea lasata prin testament?
Negociere CCM
Buna ziua. Angajatorul a initiat negocierea CCM la niel de unitate cu reprezentantii salariatilor, la nivelul unitatii nefiind constituit sindicat.
O parte din salariati insa, sunt membrii in diferite sindicate afiliate la o Federatie Sindicala.
Am primit din partea Federatiei o invitatie de a initia negocierea colectiva, motivand ca reprezinta salariatii membrii de sindicat si sunt reprezentativi la nivel de sector. Salariatii care nu sunt membrii de sindicat nu vor sa fie reprezentati de federatie.
In aceste conditii, angajatorul cu cine negociaza?
Multumesc
Buna ziua
Asa am gandit si eu, dar exista salariati care stau in concediu medical mai multe luni. Decizia trebuie emisa in termen de 30 de zile de la inregistrarea Referatului (22.03) si intra in vigoare in termen de 5 zile de la comunicare.
Ce termen trec in decizie si cum o comunic?
Multumesc!
Decizie concediere
Buna ziua. Am convocat un salariat la cercetarea disciplinara, s-a prezentat, urmand ca societatea sa emita decizia de sanctionare.
Chiar a doua zi, salariatul a prezentat un certificat medical. Cu ce data mai putem emite decizia de concediere, avand in vedere ca cim este suspendat?
Multumesc frumos!
Acord de functionare Primarie
Buna ziua
O societate detine un sediu secundar intr-o comuna din judetul Valcea, iar activitatea pe care o desfasoara este de transporturi rutiere de marfuri, iar activitatea se desfasoara la terti.
Primaria solicita obtinerea unui acord de functionare. Eu stiu ca numai comerciantii care desfasoara anumite activitati au nevoie de acord (restaurante, magazine, cantine, brutarii, etc) nu orice societate comerciala.
Este ok sa ceara acest acord tuturor societatilor din comuna? Evident este vorba de taxa pentru eliberare acord (care nu este mica..)
Nu am fost informati si care este baza legala.
Multumesc!
Multumesc pentru raspuns. Asa am considerat si eu insa am discutat cu juristul care spune ca Legea 263 este lege speciala si deroga de la legea generala, care este Codul Muncii....