Buna ziua,
Sunt persoana fizica autorizata, neplatitoare de TVA.
In urma unei erori (am incurcat contul de PFA cu cel personal) au intrat in contul PFA suma de 250 lei din partea unei persoane fizice, prin depunere in cont la caserie.
Ce solutii as avea pentru rezolvarea acestei probleme, justificaea in contabilitate a incasarii?
Obs.:
- Nu am cum sa dau un bon fiscal pentru ca nu am casa de marcat
- La banca imi refuza plata din contul PFA catre persoana fizica a sumei respective
Multumesc
Buna ziua,
Va prezint un caz concret la care inca nu am un raspuns "concret" ...
Lucrez ca PFA din 2008 fara a fi angajat in lata parte. De atunci am un contract cu Casa de pensii conform legii 19/2000. As dori sa stiu daca sumele platite pot fi deduse din incasarile PFA. De la finante nu am primit un raspuns concret .."nu ar fi deductibile pentru ca am platit la caserie, am primit o chitanta emisa pe persoana fizica cu CNP, iar chitanta nu e pe PFA".
Am sunat la Casa de Pensii si am primit urmatorul raspuns "Casa nu are softul necesar pentru a pastra evidenta pe persoana juridica ... evidenta se pastreaza pe CNP".
Am revazut contractul din 2008 cu Casa de pensii ... la punctul - incadrarea in prevederile Legii 19/2000 e bifata "persoana autorizata sa desfasoare activitati independente".
Ce pot sa fac in aces caz? Sunt deductibile aceste contributii? Daca da, ce se poate face pentru anii anteriori in care nu am trecut la cheltuieli deductibile aceste sume, tocmai raspunsurilor primite de la angajatii ANAF?
Multumesc mult pentru raspunsuri
Sunt o persoana fizica autorizata cu obiect de activitate principal "Consultanta IT", dar si reparatii calculatoare etc., ceea ce necesita deplasarea la domiciliul clientilor cu masina. Intre mine ca persoana fizica si PFA exista un contract de comodat auto. As dori sa stiu in intervalul 07.11.2007 - 07.11.2011 care sunt perioadele in care se pot deduce bonurile de benzina aferente deplasarilor.
Multumesc
Buna ziua,
As dori sa stiu care este actul doveditor al unei adoptii?
Va prezit un caz concret ...
Sotia mea (nascuta in 1975) a fost adoptata in anul 1978, dar nu am gasit nici un act care sa ateste aceasta adoptie, un act semnat intre cele doua familii.
Tot ce este concret e certificatul de nastere in care la parinti apar cei adoptivi, certicatul este datat 1978 si este emis de catre comuna unde au domiciliul parintii adoptivi.
Intrebarea e .. acest certificat atesta calitatea de mostenitor, sotia fiind unicul copil?
Multumesc
Sunt debranşat de la căldură. Am centrală de apartament. Sunt obligat să plătesc energia conductelor care trec prin apartament, ele fiind izolate?”
Un raspuns primit de la un specialist in domeniu este acesta:
"Dacă acele conducte care traversează apartamentul sunt izolate termic, atunci ele nu radiază căldură în interiorul locuinţei, adică dumneavoastră nu consumaţi căldură din instalaţia blocului şi, prin urmare, nu aveţi obligaţii de plată"
Marea problema este suportul legal ... Cum pot sa justific, legal, la asociatia de proprietari aceasta posibilitate, de a nu plati "caldura" pentru tevile din casa, ele find izolate. (nu punem in discutie partile comune - uscator, scara blocului, subsol)
Multumesc
In concluzie ... nu se pot deduce cheltuielile cu combustibilul dar se pot deduce cheltuelile cu reparatiile .... Corect? (cazul unui autoturism)
As dori sa stiu daca se mai pot face deduceri de benzina si cheltueli cu repararea masinii in cazul unui pfa. (exista contract de comodat).
In primul rand vreau sa-mi cer scuze pentru ca revin pe o tema ce a mai fost discutata pe forum si am sa prezint situatia mea poate ma poate lamuri cineva. Multumesc
Sunt PFA cu obiect de activitate principal consultant IT, neplatitor de TVA, platitor de impozite in sistem real. Nu mai sunt angajat in alta parte.
Pe langa 3 contracte de prestari servicii cu diferite institutii la care in baza unui abonament lunar efectuez reparatii, verificari periodice, consultanta la achizitii, mai beneficiez de anumite contracte ocazionale.
Pana acum am platit 16% impozit, 5,5% sau 6,5% la sanatate din venitul NET, iar la pensii 31,3% din suma asigurata.
Marea nelamurire e ce fac de acum cu cotizatia la pensii si somaj?
Trebuie sa platesc in continuare 31,3% din suma asigurata plus 10,5% din venitul NET pe luna (conform celor de la casa de pensii) sau castigurile mele sunt considerate activitati DEPENDENTE si am alte procente de platit?
Cand o sa am eu calitatea de somer? Daca renunt la cele 3 contracte si nu incasez nimic 3 luni (de exemplu) imi plateste cineva somaj?
As dori sa stiu daca pot sa obtin autorizatie de instalare/intretinere sisteme de supraveghere video, fiind persoaneca fizica autorizata (PFA). Am absolvit Facultatea de Inginerie Electica, specializarea Calculatoare.
Concret:
Sunt in situatia de a semna un contract de prestari servicii cu o scoala generala, contract ce prevede pe langa intretinerea calculatoarelor si intretinerea sistemului de supraveghere video. In acest caz este nevoie de autorizatia specificata anterior?
Multumesc