avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Activitate TEREC ANDREI

Activitate TEREC ANDREI

O persoana detasata 12 luni dintr-o institutie publica in alta poate primi legal atributii de director? Titularul are CIM suspendat (medical).
Daca nu e legal, as dori referinte la legi. Eventual si institutii carora li se poate adresa sesizare.
Multumesc.
Buna seara.
Unui angajat la o institutie bugetara i se inmaneaza astazi o Decizie prin care este instiintat ca din 01.09.2017 locul de munca i se muta intr-un alt compartiment nou infiintat.
Angajatul nu doreste parasirea locului ocupat prin concurs pentru acel post.
Cum poate reactiona? Cum sa abordeze situatia?
Poate fi fortat sa mearga la noul loc de munca?
In decizie se face referire la reasezare de personal. Nu stiu diferentele fata de reorganizare.
Multumesc.
Răspuns la discuția Abordare notificari
Multumesc pentru raspuns.
Orice e posibil. In acest caz deduc ca degeaba are angajatoriul juristi, degeaba exista conducere, degeaba se incheie CCM se duce la min de care apartii, la munca, la ITM etc- daca ceva nu e bine, de vina e angajatul.
Si totusi daca legea permite acordarea unui spor (conditii grele de munca, spor de tura etc) sau acordarea de zile suplimentare, angajatorul nu le acorda fiindca...nu exista Regulament de acordareca sporurilor. Cand acesta exista, nu se aplica fiindca nu a fost aprobat in organul de vonducere al institutiei (desi a fost semnat de cele 2 parti). In aceste cazuri de ce Curtea de Conturi nu spune:"x trebuia in alea y luni sa fi primit atatia lei ca spor de...". 'Solutia' sa dai institutia in judecata. Si, fiind in Romania, pe aceeasi chestie unul castiga, unul pierde etc..
Mai interesant, unii angajati trebuie sa primeasca bani pt acea perioada, chiar institutia a calculat sumele...dar in timp cei ce au luat sume necuvenite sunt Norificati si dati in judecata, ca astialalti nu stie institutia cum sa procedeze
Răspuns la discuția Abordare notificari
Multumesc pentru raspuns.
Nu angajatorul are obligatia sa respecte legea la incheierea CCM sau sa modifice in acord cu legislatia daca se modifica ceva?
Azi incheiem un CCM care prevede acordarea a x lei pt o chestie. Peste 2 luni chestia respectiva nu mai poate fi acordata datorita unei legi/ OUG/HG ivite intre timp. Si totusi angajatorul o acorda.
Dupa un an o terta persoana spuna ca s-a acordat un drept necuvenit.
Raspunde angajatorul sau angajatul?
Daca raspunde angajatul nu vad ce rost mai au CCM sau ce face conducerea...
Ar fi culmea ca angajatul in fiecare luna sa caute legi sa vada daca venitul lui este legal sau nu
Nu si de aceea are institutia juristi?
Răspuns la discuția Abordare notificari
Multumesc pt raspuns.
Din cate stiu eu nici semnarea Angajamentului de plata nu permite angajatorului sa retina bani din salariu. Angajatorul iti vireaza banii si apoi platesti 'datoria'. E corect?
In Contractul Colectiv de Munca este prevazuta suma de 200o lei in caz de deces ruda de gradul I. Angajatul primeste acesti bani in oct 2014. Ca doar asa e scris in legea partilor. Vine Curtea de Conturi dupa 1 an si spune ca banii au fost dati ilegal.
Nu e obligatia angajatorului sa actualizeze CCM cu legislatia.
Curtea de Conturi cere angajatorului recuperarea prejudiciului. Acesta il plateste ( desi exista proces pe rol intre aceste 2 parti!!!). Si acum angajatorul cere banii respectivi de la angajat.
Noi nu ridicam actele si lungim cat putem. Ajungem ca in octombrie 2017 sa se prescrie octombrie 2014. Si tot asa.
Iar cand om ajunge in instanta ar fi absurd sa se constate ca angajatul a primit bani pe care angajatorul i-a dat in baza CCM si in urma unei aprobari in consiliul de conducere al institutiei.
Institutia unde lucrez a fost verificata de Curtea de Conturi care a constatat ca amgajatii au primit sume necuvenite in perioada octombrie 2014-noiembrie 2015. Sumele respective au fost acordate in baza Contractului de Munca valabil cu tot ce trebuie si in baza CIM. Noi, angajatii consideram ca, daca cineva a gresit, a gresit angajatorul.
Angajatorul a intocmit Notificari si Angajamente de plata pt fiecare angajat. Noi nu semnam si nici nu ridicam hartiile. Acum le trimit prin posta. De unde nu le ridicam.
Angajatorul, daca nu semnam angajamentul de plata, vrea sa ne dea pe fiecare in judecata (circa 9000 de angajati la nivel national!).
Cum e cel mai bine sa procedam?
Cine ridica din greseala de la posta Notificarea si Angajamentul de plata ce sa faca cu ele?
Multumiri!
Răspuns la discuția Bonuri de masa
Multumesc!
Răspuns la discuția Cumul sporuri
Multumesc! Teoretic, logic si de bun simt asa trebuie sa fie :).
Răspuns la discuția Bonuri de masa
Cum se decide care este functia de baza?
Discuție Bonuri de masa
O societate comerciala nu acorda bonuri de masa salariatilor care sunt angajati cu 1/2 norma daca sunt angajati cu 1/1 norma in alta parte; chiar daca la locul de munca cu 1/1 norma nu se acorda tichete de masa. Salariatii au dreptul la bonuri in aceste conditii la locul de munca cu 1/2 norma? Daca da, va rog sa ma ajutati cu prevederi legale. In Legea 142 nu am gasit precizari in acest sens. Multumesc.