avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Activitate tibi12

Activitate tibi12

Daca produc fotografii, dar vreau sa fie publicate sub un brand personal / nume fictiv , care NU are numele meu de persoana, cum procedez pt a avea drepturile de autor, eu persoana? Adica poate desfiintez numele sub care sunt acum publicate, este un pseudonim. Cum pot sa pastrez eu, persoana, drepturile totale asupra fotografiilor?
Multumesc. Dar de ce programarea prealabila trebuie facuta PANA LA un termen limita care n-a fost impus acum in luna Martie? Nu poate angajatul sa comunice angajatorului planificarea zilelor de concediu, cu 1 luna, sau 2 inainte de fiecare perioada de concediu? Teoretic: vreau 5 zile libere in iunie >>> in luna mai, informez angajatorul si convenim asupra intervalului. Dar nu imi pot exprima optiunea in luna MARTIE, nestiind cand voi avea nevoia de concediu. O decizie acum ar fi fortata de nevoia companiei sa isi planifice resursele umane, dar NU ar fi constienta din partea mea, nu pot sti acum cand vreau sa ma relaxez cu zile libere..

In spiritul legii, nu mi se pare firesc sa se ceara unui individ uman sa isi manifeste dorinta de zile libere, cu 6 - 9 luni inainte sa utilizeze acele zile. Se doreste, adica, sa se cunoasca evolutia stresului pe tot anul, sau cum? Fiintele umane nu functioneaza dupa planificari de productie a "intreprinderii" capitaliste. Doar cu compromisuri care pot incalca drepturile omului, peste un anumit nivel. Si mi se pare ca se poate atinge, in conditiile pe care le-am exprimat mai sus.

Ma mai poate ajuta cineva cu o interpretare / explicatie? Cum sa reactionez, legal? Pentru ca efectiv simt ca NU pot exprima in luna martie cand voi vrea zile libere... practic sunt fortat la decizie, fara sa fie una constienta. Doar de dragul planificarii pt entiatea supra-umana compania-angajator
Angajatorul meu cere tuturor angajatilor sa completeze programari exacte. Extrag mai jos o parte din informarea trimisa de angajator catre angajati.
"Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări stabilite de angajator, cu consultarea angajatului iar angajatul este obligat sa efectueze concediul conform programarii.
Conform conditiilor angajatorului, efectuarea concediului de odihna anual se va realiza numai in baza unei programari anuale pentru a nu perturba activitatea angajatorului."

Este legal sa ni se ceara programarea inainte si efectuarea doar in baza acestor optiuni? Daca apar situatii in care vreau sa iau 2 zile libere, fara o planificare anterioara?

Multumesc.
Multumesc petnru raspuns. Nu gasesc in lege indicatii in legatura cu solicitarea pensiei de urmas. Sotul in viata ce trebuie sa faca pentru obtinerea pensiei de urmas?

Si nu gasesc nici termenul de solicitare a ajutrului de deces.

Ce acte aduc "dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces", legea din nou trimite complet vag la "orice mijloc de proba admis de lege. " Ce inseamna asta? Un exemplu?
In urma decesului unui sot, celalat sot poate primi pensie de urmas? Descrierea situatiei:
- casatorie de peste 40 de ani
- sotul decedat avea pensie militara (mai exista, sau a fost trecuta in sistemul public de pensii??)
- pensia sotului in viata este semnificativ mai mica decat era a celui decedat.
- amandoi sunt pensionari de peste 20 de ani

Ce demersuri trebuie facute? In ce termen de timp? Pentru cata vreme se poate primi pensia de urmas? Care ar fi valoare acesteia?

Ajutor de inmormantare se acorda? Ce demersuri trebuie facute, la ce institutie, ce acte sunt necesare?
Mai mult, in cazul meu, accidentul a avut loc in seara de 31 decembrie, ceea ce face imposibila prezentarea la asigurator in 24 ore. Chiar in 3 zile si tot nu e posibila. Este asta o problema?

Alta chestiune este cine merge la asigurator : cel care e titular de polita, sau conducatorului masinii de la momentul implicarii in eveniment?

Pentru ca de partea vinovata, masina era imprumutata (deci nu conducea titularul), iar de partea cealalta, masina apartine unei SC (deci conducea un angajat care nu e reprezentant parc auto, sau oricum nu are in sarcina din partea firmei gestionarea acestor situatii, pe auto).
Asiguratorul care va anunta politia este cel al soferului vinovat?

La asigurator trebuie sa se prezinte ambii soferi, cu AMBELE masini?

AMBELE masini trebuie sa primeasca de la asiguratorul celui vinovat avizarea daunei si documentul de introducere in reparatii?
Deci ce ramane de facut este o "reglare" de tarif intre 2 persoane fizice, pe baza de cuvant de onoare?

In concluzie, posesroul politei va plati o taxa mai mare la urmatoarea asigurare, inteleg?
la asiguratorul personal va trebui prezentata si masina, pentru consemnarea daunelor?

alta chestiune : asiguratorul = societatea de asigurari autorizata, NU societatea de brokeraj, corect?

cum se circula pe strazi in perioada dintre accident si obtinerea documentului de introducere in reparatii de la asigurator? accidentul a fost aseara, dar in urmatoarele cateva zile nu se lucreaza, in vreme ce masina va trebui utiliazata si are daune vizibile. Politia va avea intrebari. Cum li se va explica si justifica starea masinii? Eu imi imaginez ca prin exemplarul 2 al formularului de constatare amiabila, corect?
Multumesc.

Totusi, nu imi explia destul de clar cum va circula vehicului care e "vinovat" pe drumuri publice, pentru ca acesta nu obtine de la asigurator nici un document de introducere in reparatii, corect?

Vehiculul care va utiliza RCA pentru reparatii, corect, primeste de la asiguratorul celuilalt documentul de introducere in reparatii.

Dar celalalt, care face reparatie pe proprie raspundere (inlocuire lampa semnalizare si indreptare bara) de unde ia un document de intrducere in reparatii??